Η, μέσω Guardian, απάντηση Βαρουφάκη στον Τσίπρα

Η, μέσω Guardian, απάντηση Βαρουφάκη στον Τσίπρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή του στον «Guardian» ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει την κριτική που άσκησε σε βάρος του ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλογίζει στον πρωθυπουργό ανακολουθία στις δηλώσεις του σχετικά με τον διορισμό του αλλά και το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για ένα νέο νόμισμα.

Όπως γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξη αυτή «ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχτεί ότι έγιναν "μεγάλα λάθη", ρωτήθηκε αν ο διορισμός μου ως πρώτος υπουργός Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας είπε "ο Βαρουφάκης ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “συγκρουσιακής πολιτικής” αλλά απορρίπτει ως “τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να το συζητήσει κανείς” το σχέδιο που παρουσίασε στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει δραματική κίνηση προς ένα νέο νόμισμα».

Και ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει: «Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανές αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία.

«Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη "σύγκρουση" με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών.

Υποθέτοντας, όπως κάνει και ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το δικό μου σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να συζητηθεί, είναι αναληθές, αν και διορατικό, διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια ριζοσπαστική κριτική των προκατόχων του ενώ ταυτόχρονα υιοθετούσε το δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική).

Καθώς η δική μου εκδοχή των γεγονότων του 2015 έχει δημοσιοποιηθεί (βλ. το πρόσφατο βιβλίο μου "Ενήλικες στο δωμάτιο") δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα παραπάνω για εκείνη την περίοδο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με τρομακτικά βήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του γ' μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοκαταστροφική λιτότητα.

Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του «φυλακισμένου-πρότυπο» στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως "αδύναμο και αναποτελεσματικό"; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο Γ. Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή