Ιράκ: Υπό κράτηση δύο Γερμανίδες, μέλη του ISIS

Ιράκ: Υπό κράτηση δύο Γερμανίδες, μέλη του ISIS

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο γυναίκες οι οποίες κρατούνται στο Ιράκ έχουν τη γερμανική υπηκοότητα, ανάμεσά τους ένα κορίτσι 16 ετών που είχε ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ πρόσθεσε ότι προσπαθεί ακόμη να επιβεβαιώσει την εθνικότητα άλλων δύο γυναικών.

Μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Αντεμπάρ, σημείωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι γερμανοί προξενικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την υπηκοότητα των δύο γυναικών κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν μαζί τους την Πέμπτη. Αναμενόταν να δουν τις άλλες δύο σήμερα, πρόσθεσε.

Στελέχη «της πρεσβείας μας στη Βαγδάτη μπόρεσαν να επισκεφθούν τις δύο από τις γυναίκες την 20ή Ιουλίου», ανέφερε η Αντεμπάρ. Περισσότερα στοιχεία για τις άλλες δύο θα μπορέσουν να δοθούν στη δημοσιότητα μόνο αφού γίνουν προξενικές επισκέψεις, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της γερμανικές διπλωματίας.

Η Μαρία Αντεμπάρ εξάλλου επιβεβαίωσε την πληροφορία πως η μία από τις Γερμανίδες είναι η Λίντα Βέντσλ, μια 16χρονη από τη Σαξονία η οποία έφυγε πέρυσι από τη χώρα της και πήγε να ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR και στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η έφηβη δήλωσε πως έχει μετανιώσει που εντάχθηκε στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και ότι θα ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της και στην οικογένειά της.

Οι τέσσερις γυναίκες ήταν ανάμεσα σε πολλές ξένες τζιχαντίστριες οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από ιρακινούς στρατιώτες μέσα σε μια υπόγεια στοά στη Μοσούλη όπου κρύβονταν. Όπλα και γιλέκα με εκρηκτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μέσα στη στοά.

Η έφηβη είχε εξαφανιστεί πριν από περίπου έναν χρόνο, αφού είχε έλθει σε επαφή με μέλη του ΙΚ χρησιμοποιώντας ιστότοπους ανταλλαγής μηνυμάτων και είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ.

Οι τέσσερις γυναίκες αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή στο Ιράκ, έγραψε στο τεύχος του που κυκλοφόρησε το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή