Αναστασιάδης για Αιντε: Θλιβερό να ψεύδεται για να καλύψει την αδιαλλαξία της Αγκυρας

Αναστασιάδης για Αιντε: Θλιβερό να ψεύδεται για να καλύψει την αδιαλλαξία της Αγκυρας

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον Ειδικό Σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άϊντε, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρευρισκόμενος σήμερα στην εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και των κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας, από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Σε απάντηση της τοποθέτησης του ειδικού συμβούλου, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «είναι θλιβερό άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας, προκειμένου να επικαλούνται το απόρρητο όταν καλούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζουν να λένε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη».

«Εκείνο που αγνοούν είναι ότι και τα δικά τους πρακτικά και τα δικά μας πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια θα δοθούν στη δημοσιότητα για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια. Αλλά, διερωτάται κανείς, όταν υπάρχουν ανάλογοι που εκπροσωπούν τα ΗΕ, πώς δεν είναι δυνατόν να επιτείνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας; Αντί να φροντίσουν έτσι ώστε μέσα από την καλή θέληση, την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς, με πολλές θυσίες και υποχωρήσεις, να συμβάλουν στην επανένωση μιας πατρίδας, αυτό το οποίο πράττουν είναι να δικαιολογούν ως εάν να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη», συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσέθεσε:

«Με θλίβει γιατί καταφέρουμε με αυτό τον τρόπο εναντίον ενός Ειδικού Συμβούλου των ΗΕ, ενός εκφραστή υποτίθεται της διεθνούς νομιμότητας και είναι αδιανόητο να κατηγορείται μέσα από τα λεγόμενα του όπως σήμερα αποτυπώθηκαν ότι τάχα ο ΓΓ ήταν κουρασμένος και πιθανόν να μην αντελήφθη ή να μην απέδωσε ορθώς τα όσα άκουε».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «αυστηρότατο διάβημα» του Προέδρους της Κύπρου, προς τον κ. Αιντε. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε τον κ. Αιντε πως «αν επαναληφθούν ανάλογες δηλώσεις, τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά που θα δείξουν το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, πως αναμένεται «να δούμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες» πέραν της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος. Για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, θα πρέπει η Τουρκία να καταλάβει πως ο δρόμος είναι αυτός που είπε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δηλαδή ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος», επισήμανε. 

Μέσα από πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. 'Αιντε για την κάθε συνάντηση στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι «αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει, ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο, και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού».

«Μια λύση που στόχευε το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και η οποία οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ότι δηλαδή τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια δικαιώματα παρεμβατικά, όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν έτσι ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ζητήσαμε αυτά που κάθε κράτος, σήμερα κράτος μέλος του ΟΗΕ, αλλά και κάθε κράτος μέλος της ΕΕ δικαιούται, διότι δεν υπάρχει άλλο ανάλογο παράδειγμα ανά το παγκόσμιο, όπου σύγχρονη χώρα, ή ακόμη και ημιαναπτυγμένη ή και υποανάπτυκτη να χρειάζεται εγγυήσεις και ιδιαίτερα εγγυητές εκείνους οι οποίοι εισέβαλαν και κατέχουν ακόμα μια χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. 'Αιντε επέμεινε σε σημερινές δηλώσεις ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «αν υπάρξει εμμονή σε τέτοιες θέσεις, για τις οι οποίες, μέσα από τις απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις του Προέδρου δεν επιβεβαιώνεται αυτή η προσέγγιση, αλλά ακριβώς επιβεβαιώνεται ότι ήταν η θέση της Τουρκίας, τότε θα πρέπει δημόσια πλέον να δοθούν τα πρακτικά για να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά».

Σε ερώτηση αν ο ρόλος του κ. 'Αιντε τερματίζεται μετά τα τελευταία γεγονότα, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει τα σχέδιά του. «Στο παρελθόν, είχε αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα είναι υποψήφιος στη Νορβηγία. Δεν είναι ένα θέμα που συζητήθηκε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, ότι «όταν ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, μετά από συζήτηση τεσσάρων και πλέον ωρών, άρχισε να καταγράφει τη στρατηγική συμφωνία που όλοι ευελπιστούσαν να πετύχουν στην Ελβετία, μετά από την πρώτη αναφορά σε σχέση με τον τερματισμό της συνθήκης εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, υπήρξε αντίδραση από τον κ. Τσαβούσογλου. Και ήταν πολλοί στο δείπνο, οι οποίοι άκουσαν την αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα».

Νωρίτερα, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε παραδέχθηκε, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ότι «η Τουρκία υπήρξε καθόλη τη διάρκεια (της διάσκεψης) ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό».

Ο κ. Άιντε σημείωσε ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη και προσέθεσε ότι ο ίδιος και ο γ.γ. του ΟΗΕ «εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων».

Ακόμη, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο». Εάν μπορούσαμε, είπε, να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως ελπίζαμε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί, αλλά –προσέθεσε- υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Άιντε «τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά. Και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό».

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση, γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη ο κ. Άιντε είπε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και ότι «η διάσκεψη έκλεισε, αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση, εάν οι πλευρές συμφωνούν, και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του κατηγόρησε τον Αιντε για προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις​ διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή