Ηχηρή παρέμβαση του προέδρου ΣτΕ

Ηχηρή παρέμβαση του προέδρου ΣτΕ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση στο ανώτατο επίπεδο της δικαστικής ιεραρχίας, για να εκτονωθεί η «θεσμική κρίση», όπως τη χαρακτήρισε, που σοβεί μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, εκδηλώθηκε χθες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκο Σακελλαρίου, ο οποίος ζήτησε «να παύσουν αμέσως οι απρόκλητες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της». Ο πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας με δημόσια δήλωσή του, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καταδίκασε τις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και απηύθυνε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση –και προς το δικαστικό σώμα– για αυτοσυγκράτηση πριν η κατάσταση εξελιχθεί ακόμα χειρότερα.

Αυτοσυγκράτηση

«Καλώ», τόνισε, «τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στη θλιβερή αντιπαράθεση, λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

Ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος μίλησε, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, όχι μόνον ως πρόεδρος του ΣτΕ αλλά και ως ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός και ως πρόεδρος του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου, συνδύασε τη δημόσια παρέμβασή του με την επέτειο, χθες, για τη συμπλήρωση των 43 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως αυτή «σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της», τις οποίες χαρακτήρισε απρόκλητες. Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν, και από κυβερνητικής πλευράς, ότι δικαστές και δικαστικές ενώσεις ταυτίζονται με αντιπολιτευτικές επιδιώξεις, ο κ. Σακελλαρίου τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι «οι δικαστές ούτε αντιπολιτεύονται ούτε συμπολιτεύονται, οφείλουν –και πρέπει– να είναι πολιτικά ουδέτεροι». Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών ορίζεται μόνον από το Σύνταγμα και τους νόμους στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας. «Το Σύνταγμά μας», είπε, «ορίζει ότι οι δικαστές –στους οποίους επιβάλλει αυστηρή πολιτική ουδετερότητα– κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαύουν λειτουργικής ανεξαρτησίας, υπόκεινται μόνον στο Σύνταγμα και στους συνάδοντες προς αυτό νόμους και δεν εξαρτώνται ούτε δέχονται οδηγίες από τα όργανα των άλλων δύο εξουσιών».

Aκριτες ενέργειες

Αυστηρός υπήρξε ο πρόεδρος του ΣτΕ στις επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων, κάνοντας λόγο για «άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις», αποδίδοντας στις επιθέσεις αυτές «συστηματικό τρόπο για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που δεν ήταν σύμφωνες με κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Σακελλαρίου, επισήμανε τη συνταγματική επιταγή περί διακρίσεως των εξουσιών και τόνισε με έμφαση ότι τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν αντισυνταγματικούς νόμους. Στη δημόσια τοποθέτησή του για την οποία υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ απευθυνόμενος στους δικαστές, ζήτησε εμμέσως πλην σαφέστατα οι αντιδράσεις τους στις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη να είναι ανάλογες του θεσμικού τους ρόλου. «Η Δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων, «απαντά στις ακρότητες μόνον διά της αψόγου επιτελέσεως από τους λειτουργούς της του υπηρεσιακού τους καθήκοντος».

Προειδοποίηση

Τέλος, ο πρόεδρος του ακυρωτικού δικαστηρίου προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ενδεχομένως με την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνος συνταγματικός πειραματισμός ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνης», ενώ κάλεσε τους δικαστές όλων των κλάδων και όλων των βαθμίδων, «να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους αγνοώντας τις επιθέσεις, τις προσβολές και τους πάσης φύσεως επηρεασμούς και να επιτελούν με νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα το υπηρεσιακό τους καθήκον».

Δικηγορικοί Σύλλογοι: «Θεσμική εκτροπή»

«Θεσμική εκτροπή» κατήγγειλε με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη. Είχε προηγηθεί την Κυριακή ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας σε νέες επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων για δικαστικές ενέργειες ή αποφάσεις. «Το τελευταίο διάστημα», αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, «γινόμαστε κοινωνοί μιας διαρκώς εντεινόμενης επίθεσης σε βάρος της Δικαιοσύνης από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας. Η επίθεση αυτή λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής». Υπογραμμίζει επίσης ότι «εκτροπή είναι η ευθεία προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του ισότιμου και ισόκυρου χαρακτήρα της ως πυλώνα του πολιτεύματος και η απόδοση μομφής σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης, που εξαντλείται στη δημόσια διαπόμπευσή τους». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «το δικηγορικό σώμα ενωμένο εκφράζει την αντίθεσή του στην προκλητική κυβερνητική στάση».

Η Ενωση Δικαστών έκανε λόγο για «προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» ώστε να λειτουργεί «όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός». Καταδικάζοντας επίσης τις επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά της Δικαιοσύνης προχώρησε σε παραλληλισμό με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και στην Πολωνία. Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε, απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «να μη γίνεται γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πέντε μέλη της Ενωσης, με επικεφαλής τον αρεοπαγίτη Χρήστο Τζανερίκο, με επιστολή τους καταδίκασαν εξάλλου τις επιθέσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης, όμως επέκριναν την τακτική της Ενώσεως Δικαστών να απαντά με τρόπο που δεν συνάδει με το κύρος και τη νηφαλιότητα που πρέπει να διέπουν τους δικαστές. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Δικαιοσύνη από τη συνεχιζόμενη και διαρκώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση είναι πλέον βαρύ, ενώ αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Documento ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απένειμε χάρη σε καταδικασθέντα για εμπόριο ναρκωτικών, κάτι που ο ίδιος αρνείται, τονίζοντας ότι ο υπουργός δεν απονέμει χάρη σε καταδικασθέντες και κάνοντας γνωστό ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή