Σήμερα, η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές έπειτα από τρία έτη

Σήμερα, η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές έπειτα από τρία έτη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά τον Μάρτιο του 2014, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η ανακοίνωση για το σημερινό άνοιγμα του βιβλίου προσφορών έγινε χθες στις 13.34, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η πρώτη απόπειρα εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές γίνεται με προσεκτικά βήματα, καθώς στους επενδυτές δεν αναφέρθηκε το ύψος της έκδοσης και το επιτόκιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων ορίστηκε στα 3 δισ. ευρώ.

Η σημερινή έκδοση που θα ολοκληρωθεί αυθημερόν περιλαμβάνει τρία σκέλη: α) την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν στις 17 Απριλίου 2019 με το νέο 5ετές ομόλογο, β) την επιστροφή των ομολόγων λήξης 2019 μέσω καταβολής μετρητών με τιμή αγοράς 102,60 (δηλαδή για κάθε 100 ευρώ χρέος που επιστρέφει ο επενδυτής από το παλαιό ομόλογο θα εισπράττει 102,60 ευρώ για κάθε νέο ομόλογο) και γ) αγορές του νέου 5ετούς ομολόγου με καταβολή μετρητών.

Σε χθεσινή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με τους διαχειριστές ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος διαχειρίστηκε και την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές πριν από τρία χρόνια.

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος σε Ελληνες και ξένους διαχειριστές, «τα δύσκολα μέτρα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη». Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι ενδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον ερχόμενο Οκτώβριο, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα βοηθήσει την οικονομία. Επίσης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεγαλύτεροι και, επομένως, ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Aξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 2ετή ελληνικά ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η έκδοση είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, η οποία αποσκοπεί: α) στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, β) στη μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019, γ) στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Οπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «αυτή η επιλογή αποτελεί σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα: α) την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, β) την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017, γ) την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017, δ) τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017, ε) την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι έξι τράπεζες: BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs International Bank, HSBC Bank plc και Merrill Lynch International. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, οι ανάδοχοι θα λάβουν προμήθεια 1,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή