Ενα ακόμη καλοκαίρι του μπάσκετ

Ενα ακόμη καλοκαίρι του μπάσκετ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συνήθεια του ελληνικού μπάσκετ να χαρίζει χαμόγελα αισιοδοξίας στην κοινωνία, παραδείγματα μίμησης για την παραγωγική διαδικασία του σε όλα τα ομαδικά σπορ και μαθήματα φιλίας, απρόσκοπτης συνεργασίας και πάθους για τη διάκριση στη νεολαία, μετατράπηκε σε «λατρεία» κι αυτό το καλοκαίρι στο Ηράκλειο από τη στέψη της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εθνικής ομάδας Νέων, η οποία στον τελικό επικράτησε του Ισραήλ με 65-56.

Οι γεννηθέντες το 1997 και το 1998, σε διάστημα πέντε ετών, έγιναν… άνδρες, προχθές στο Ηράκλειο, φορώντας δύο χρυσά μετάλλια στο στήθος, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Παπαθεοδώρου, στον οποίο αναλογεί η μερίδα του λέοντος στην επιτυχία.

Κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης, ως Εφηβοι, πριν από δύο χρόνια στον Βόλο και επανέλαβαν αυτή την… αναρρίχηση, ως Νέοι, χωρίς να έχουν στη σύνθεσή τους, τον Παπαγιάννη και τον τρίτο αδελφό της οικογένειας Αντετοκούνμπο, Κώστα, αναγκάζοντας όλη τη φίλαθλη και μη Ελλάδα, να τους αποθεώσει.

Οι Ελληνες πρωταθλητές Ευρώπης, όχι μόνο έκαναν πλήρη… αποδοχή της «χρυσής» κληρονομιάς των προκατόχων τους, το 2009 και νυν στελεχών της Εθνικής Ανδρών, αλλά τίμησαν με τον ιδανικότερο τρόπο, την 30χρονη επέτειο του σημείου εκκίνησης και εκτόξευσης του αθλήματος, από το έπος του ’87. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι οι εθνικές ομάδες, με την κατάκτηση του 30ού μεταλλίου και του 27ου από το ’87 και έπειτα.

Με αυτό τον τρόπο μπήκε στο σπίτι κάθε οικογένειας και όσο πορεύεται με την ίδια φιλοσοφία, θα κατακτά μετάλλια, θα χαρίζει χαμόγελα τα καλοκαίρια και θα αναγκάζει, ακόμα και τους δύο εύπορους συλλόγους, να αναζητούν τη δημιουργία ελληνικού κορμού και ταυτότητας. Εστω κι αν στον «βωμό» του πρωταθλητισμού, μετά την υπογραφή του συμβολαίου στον ταλαντούχο, ποιοτικό και πολλά υποσχόμενο παίκτη, ο ξένος συμπαίκτης του θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το νέο μετάλλιο αποτελεί την αναγνώριση της ξεχωριστής πορείας που έχει χαράξει η ομοσπονδία, εν μέσω οικονομικών συμπληγάδων, καθώς συνδύασε τη «χρυσή» πιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διαφήμιση του σπορ σε πέντε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, με τη φιλοξενία τεσσάρων διοργανώσεων, την τελευταία τριετία.

Οι συχνότεροι επισκέπτες της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας είναι οι εκάστοτε εκπρόσωποι των εθνικών ομάδων, όπως και σήμερα που θα προσθέσουν τη δική τους φανέλα στη… συλλογή του εθνικού σπορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή