Κούσνερ: Καμία παράτυπη συναλλαγή

Κούσνερ: Καμία παράτυπη συναλλαγή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Δεν συνεργάστηκα με τη Ρωσία και δεν έχω τίποτα να κρύψω», ανέφερε χθες σε γραπτή του δήλωση-κατάθεση, με αποδέκτες τις υπηρεσίες έρευνας του Κογκρέσου, ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Ο γαμπρός του προέδρου επιμένει στην κατάθεση των έντεκα σελίδων ότι καμία από τις τέσσερις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης δεν ήταν παράτυπη, αρνούμενος επίσης ότι Ρώσοι συμμετείχαν στις ιδιωτικές επενδυτικές του δραστηριότητες.

Με την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Κούσνερ γίνεται το πρώτο μέλος του στενού κύκλου του προέδρου Τραμπ το οποίο καλείται να καταθέσει ενόρκως για την υπόθεση ενδεχόμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Αργά χθες το βράδυ, ο Κούσνερ επρόκειτο να συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας, ενώ σήμερα ο Κούσνερ θα καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας», ανέφερε ο Κούσνερ, σύζυγος της κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα. Στο κείμενο της κατάθεσής του, ο γαμπρός του Τραμπ προσφέρει λεπτομέρειες για συνάντησή του τον Ιούνιο του 2016 με Ρωσοαμερικανίδα δικηγόρο, την οποία χαρακτήρισε τέτοιο «χάσιμο χρόνου», που ζήτησε από τον βοηθό του να επινοήσει κάποια δικαιολογία για να τον γλιτώσει εσπευσμένα από αυτή.

Στον Πύργο Τραμπ

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία κοινοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα, εμφανίζουν τον γιο του Τραμπ, Ντόναλντ τζούνιορ, να αποδέχεται τη διεξαγωγή της συνάντησης στον Πύργο Τραμπ, ελπίζοντας ότι θα οδηγούσε στην αποκάλυψη επιζήμιων πληροφοριών εις βάρος τής τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Ο Κούσνερ, όμως, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των συγκεκριμένων mails.

«Κανένα μέρος της συνάντησης που είχα με τη Ρωσοαμερικανίδα δικηγόρο δεν αφορούσε την προεκλογική εκστρατεία, ενώ δεν υπήρξε δεύτερη τέτοια συνάντηση. Δεν θυμάμαι πόσοι παρευρέθησαν σε αυτή, ούτε και τα ονόματά τους. Δεν γνωρίζω τίποτα για ανταλλαγή εγγράφων», αναφέρει η κατάθεση του Κούσνερ. Ο γαμπρός του Τραμπ παραδέχεται ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Μόσχα, Σεργκέι Κιζλιάκ, τον Δεκέμβριο στον Πύργο Τραμπ, επιμένοντας ωστόσο ότι η συζήτηση είχε ως μοναδικό της θέμα τον πόλεμο στη Συρία. Ο Κούσνερ κατέθεσε επίσης ότι συναντήθηκε με τον Ρώσο τραπεζίτη Σεργκέι Γκορκόφ, κατόπιν αιτήματος του Κιζλιάκ, τονίζοντας όμως ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής δεν συζητήθηκαν πολιτικά θέματα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των παραλείψεων που εντοπίστηκαν στην αίτηση διαβάθμισης ασφαλείας του Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του προέδρου ανέφερε ότι τα «κενά» αυτά οφείλονται σε κακή επικοινωνία μεταξύ του βοηθού του και του ιδίου.

Εκ παραδρομής

Σύμφωνα με την κατάθεση του Κούσνερ, ο βοηθός του παρέλειψε εκ παραδρομής να συμπεριλάβει στην αίτηση όλες τις επαφές του Κούσνερ με κυβερνητικά στελέχη ξένων κρατών – και όχι μόνο αυτές με Ρώσους αξιωματούχους.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσουν και ο γιος του προέδρου Τραμπ, Ντόναλντ τζούνιορ, και ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου, Πολ Μάναφορτ, που και αυτός παρευρέθη στην επίμαχη συνάντηση του Ιουνίου 2016.

Την Παρασκευή, όμως, οι συνήγοροι των δύο ανδρών ανακοίνωσαν ότι η κατάθεση αναβάλλεται ενόσω η νομική ομάδα των μαρτύρων παραμένει σε διαπραγμάτευση με τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή