Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, καθώς οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν. Οι μετοχές των Volkswagen, Peugeot, Daimler, Renault και BMW σημείωσαν απώλειες από 1,2% έως 2,5% εξωθώντας τον δείκτη του κλάδου σε υποχώρηση 1,8% και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. «Οι επενδυτές έχουν επίγνωση των κινδύνων και αρχίζουν να πωλούν τις μετοχές του κλάδου», σχολίασε ο Μάικλ Πάνζετ, αναλυτής του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στην DZ Bank.

Η υποχώρηση του κλάδου συμπαρέσυρε τον δείκτη ΧETRA DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με απώλειες 0,25% ενώ ελαφρά υποχώρηση 1,01% έκλεισε και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου. Στάσιμοι σχεδόν έμειναν οι δείκτες CAC 40 της Γαλλίας, FTSE MIB του Μιλάνου και IBEX 35 της Μαδρίτης, με οριακή άνοδο 0,02%, 0,59% και 0,19% αντιστοίχως. Ανάλογες απώλειες σημείωσε, άλλωστε, ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, που έχουν αποδυθεί σε έναν πόλεμο τιμών.

Ετσι ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Ryanair σημείωσε απώλειες 4,7%, με τη μετοχή του να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες, μολονότι είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι τα κέρδη του το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν άνοδο 55% ενώ είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς της Alitalia. Είχε, όμως, προηγηθεί προειδοποίησή του για ραγδαίες μειώσεις των τιμών των εισιτηρίων μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω ανάλογων επιθετικών κινήσεων από ανταγωνίστριες εταιρείες. Ετσι οι επίσης χαμηλού κόστους αερομεταφορείς Wizz Air και EasyJet υποχώρησαν από 2% έως 3%, ενώ η μετοχή της Lufthansa υποχώρησε κατά 1,1%.

Ανοδικά κινήθηκαν, αντιθέτως, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα μεγαλύτερα κέρδη –και συγκεκριμένα 7,5%– να καταγράφει η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, της Julius Baer, καθώς είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε τις υψηλότερες εισροές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στο μεταξύ, θετικές ήταν οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Πορτογαλίας να κυμαίνονται χθες στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν ενός μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή