Παρατείνεται έως 7 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

Παρατείνεται έως 7 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση έως τις 7 Αυγούστου της διαδικασίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, που έληγε χθες, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από αίτημα ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για Αμερικανό επενδυτή που βρίσκεται σε επαφές με Ευρωπαίους διαχειριστές για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, αφού οι όροι της σχετικής προκήρυξης δεν επιτρέπουν την αυτόνομη συμμετοχή σε εταιρείες που δεν είναι πιστοποιημένες βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχειριστών δικτύου φυσικού αερίου. Ετσι, το τοπίο γύρω από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 7 Αυγούστου.

Δεδομένη σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θεωρείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό τριών εκ των μετόχων του αγωγού Tap και συγκεκριμένα της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas, στοιχείο που αναδεικνύει τις συνέργειες του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με τον TΑΡ αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική αξία του ΔΕΣΦΑ. Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της ολλανδικής Gasunie, η οποία φέρεται να συμπράττει με τη βελγική Fluxys, ενώ διερευνητικές επαφές για τον ΔΕΣΦΑ έκανε το προηγούμενο διάστημα και ο Γάλλος διαχειριστής GRTgas. Η φημολογία για συμμετοχή στον διαγωνισμό μέσω κάποιας κοινοπραξίας της αζερικής Socar δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος, ενώ κάποιες πηγές τη διαψεύδουν κατηγορηματικά. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και άλλων εταιρειών, όπως επίσης και τις συμπράξεις μεταξύ διαχειριστών και funds. Στην αγορά μάλιστα ακούγεται ότι τα funds SFPI (Βέλγιο) και Marguerite έχουν έρθει σε επαφή με Ευρωπαίους διαχειριστές που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να επιδιώκουν τη συμμετοχή των funds προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το προσφερόμενο τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό έχει τεθεί, τουλάχιστον από την πλευρά των ΕΛΠΕ, που διαθέτουν μέσω του διαγωνισμού το 35% της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ ως κατώφλι, ενώ οποιοδήποτε τίμημα χαμηλότερο από αυτό θα αποτελέσει αναμφίβολα πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνδέουν το τίμημα που θα προκύψει από τον διαγωνισμό και με την αποτίμηση που έχει αναθέσει η διοίκηση του ομίλου σε διεθνή οίκο και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή