Μητσοτάκης: «Υπονομεύονται απροκάλυπτα οι θεσμοί»

Μητσοτάκης: «Υπονομεύονται απροκάλυπτα οι θεσμοί»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια δήλωση που μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν είχε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο για τα 43 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα, έδωσε το πολιτικό του στίγμα, αλλά και το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «μεγάλο κάδρο» της δημόσιας ζωής, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αξιωματούχοι της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., στο πολιτικό του μήνυμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως για πρώτη φορά από το 1974 υπονομεύονται οι δημοκρατικοί μας θεσμοί «τόσο απροκάλυπτα». Από τα πυρά του κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να λείπει η εκτενής αναφορά στο θέμα της Δικαιοσύνης, που αποτελεί έτσι και αλλιώς αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής ρητορικής. Η Δικαιοσύνη, ένας ακρογωνιαίος λίθος του κράτους δικαίου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής φιλοσοφίας της Ν.Δ., και στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλέον εδραιωθεί η πεποίθηση πως υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, πρώτα απαξίωσής της και σε δεύτερο χρόνο χειραγώγησής της. «Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών», σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Πηγές από την Πειραιώς τόνιζαν πως οι αναφορές αυτές είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτες, καθώς δεν μπορεί η αστική παράταξη να επιδείξει αδράνεια, «όταν συντελείται συντονισμένη επίθεση σε ένα τόσο βασικό θεσμικό πυλώνα της Δημοκρατίας», που τελικά αλλοιώνει τη Δημοκρατία και περιφρονεί το Σύνταγμα.

Από το επετειακό μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε την εποχή εκείνη η Νέα Δημοκρατία και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με μια φράση ιδιαιτέρως σημειολογική, που δίνει σαφώς χαρακτηριστικά «ιστορικής συνέχειας», ο κ. Μητσοτάκης επικαιροποιεί τα τότε δεδομένα με βάση τις ανάγκες τού σήμερα. «Οι επιλογές εκείνης της εποχής μάς προστατεύουν και σήμερα από τον φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί», αναφέρει, και καταλήγει τονίζοντας πως «παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας».

Ανικανότητα Τσίπρα

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των αποκαλύψεων του κ. Βαρουφάκη, στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. δεν αποσυνδέουν τον κ. Τσίπρα από τον πρώην υπουργό του. Αντίθετα, θεωρούν πως για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 ευθύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δεν μπορεί οι ευθύνες να κατανέμονται κατά το δοκούν. Αυτό διαφάνηκε από το καυστικό σχόλιο για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, όπου σύμφωνα με τη Ν.Δ. υπήρξε ομολογία προσωπικής ανικανότητας από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα. Στην Πειραιώς σημειώνουν ωστόσο με νόημα πως είναι πλέον αργά, καθώς η ζημία άνω των 100 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου, τα δύο πρόσθετα μνημόνια και η λιτότητα στην οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα θα έχουν παρενέργειες για πολλά ακόμη χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή