Εντονες επικρίσεις από τον Σόιμπλε κατά του Ερντογάν

Εντονες επικρίσεις από τον Σόιμπλε κατά του Ερντογάν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.Την παλαιά και ζωτικής σημασίας σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δέχθηκαν νέο πλήγμα πριν από δύο εβδομάδες, μετά τη σύλληψη έξι ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένας Γερμανός υπήκοος. Η νέα ένταση στις σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου έκανε τον κ. Σόιμπλε να αναρωτηθεί εάν η παράταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία «συνεχίζει να έχει νόημα».

«Ο Ερντογάν απειλεί μια σχέση αιώνων. Είναι τραγικό, καθώς πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν. Δεν μπορούμε, όμως, να πέσουμε θύματα εκβιασμού», είπε ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η κατάθεση καταλόγου 700 γερμανικών επιχειρήσεων, ύποπτων για στήριξη της τρομοκρατίας, από τις τουρκικές αρχές, είχε γίνει εκ παραδρομής. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Βερολίνο, Τομπάιας Πλάτε, ανέφερε ότι η λίστα των «ύποπτων» γερμανικών εταιρειών είχε κατατεθεί στην Ιnterpol ως αποτελέσματα «προβλήματος επικοινωνίας».

Στο μεταξύ, 17 εργαζόμενοι της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet προσήχθησαν χθες στο δικαστήριο, κατηγορούμενοι για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Με κεντρικό σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου εγκαινιάσθηκε η δίκη συντακτών, στελεχών και νομικών συμβούλων της Cumhuriyet.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει την καταδίκη των 17 εργαζομένων στην εφημερίδα σε 43 χρόνια φυλάκιση συνολικά. Οι κατήγοροι χαρακτηρίζουν την Cumhuriyet «διαβρωμένη» εκ των έσω και ελεγχόμενη από το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή