Ασυμπτωματικό 9χρονο κορίτσι φορέας του έιτζ

Ασυμπτωματικό 9χρονο κορίτσι φορέας του έιτζ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κοριτσάκι στη Νότια Αφρική που γεννήθηκε οροθετικό –δηλαδή, είχε μολυνθεί με τον ιό του AIDS, τον HIV– προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι απαλλάχθηκε από τον ιό έπειτα από μόλις έναν χρόνο θεραπείας και ζει πλέον 8,5 χρόνια χωρίς φαρμακευτική αγωγή.Οι οροθετικοί ασθενείς συνήθως χρειάζεται να ακολουθούν διά βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα, προκειμένου να μη νοσήσουν από AIDS. Αλλά το παιδί αυτό, το οποίο εξακολουθεί να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι σχεδόν δέκα ετών σήμερα και δεν εμφανίζει σημάδια της νόσου. Αυτή η περίπτωση και άλλες, πρόσφατες, μεμονωμένες περιπτώσεις ύφεσης προσφέρουν επιπλέον ελπίδα σε 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν μολυνθεί με τον ιό του AIDS. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν επιφυλακτικότητα, εξηγώντας ότι η περίπτωση αυτή είναι σπάνια. «Είναι μια περίπτωση, η οποία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απαντά», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής.

Το παιδί, του οποίου η ταυτότητα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, συμμετείχε σε κλινική δοκιμή κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της θεραπείας σε οροθετικά βρέφη τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, στη συνέχεια διέκοψαν την αγωγή και έπειτα ξεκίνησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) και την παρακολούθηση, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο HIV τέθηκε υπό έλεγχο. Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με HIV ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό τους αν σταματήσουν τη θεραπεία, όμως αυτό δεν συνέβη με την 10χρονη. Το κοριτσάκι κόλλησε τον ιό από τη μητέρα του. Η θεραπεία ART ξεκίνησε όταν ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων, αλλά διακόπηκε σε ηλικία 40 εβδομάδων, όταν ο ιός είχε κατασταλεί και το παιδί παρακολουθούνταν τακτικά για το ενδεχόμενο υποτροπής. «Σε ηλικία εννιάμισι ετών, το παιδί ήταν κλινικά ασυμπτωματικό», είπαν οι ερευνητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή