Τσίπρας: Εχω κάνει μεγάλα λάθη

Τσίπρας: Εχω κάνει μεγάλα λάθη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη», ανάμεσα στα οποία και στην επιλογή προσώπων για θέσεις-κλειδιά, παραδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, αφήνοντας έμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές εναντίον του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στο τελευταίο βιβλίο του «Adults in the room» έχει προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αναφερόμενος στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο» και ουσιαστικά «άδειασε» πλήρως τον πρώην υπουργό του, καθώς, όπως είπε, «όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως “σχέδιο Β” ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε γι’ αυτό. Ηταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην εκτίμηση την οποία έτρεφε ο κ. Βαρουφάκης για τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε, τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Οταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες». Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της». Ο κ. Τσίπρας προέβη σε αυτή τη διευκρίνιση απαντώντας σε ερώτημα για σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε έναν άλλο γαλαξία;», διερωτήθηκε.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη συμφωνία στην οποία, τελικά, η κυβέρνησή του κατέληξε με την Ε.Ε. και στην εφαρμογή της. Περιέγραψε τη συμφωνία ως φάρμακο που «κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» και περιέγραψε ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας. «Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη», υπογράμμισε.

Απάντηση Βαρουφάκη

Η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνέντευξη Τσίπρα ήλθε ταχύτατα δι’ επιστολής προς τον Guardian. Ο κ. Βαρουφάκης απορρίπτει την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανό αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία: Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη “σύγκρουση” με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών». Ο κ. Βαρουφάκης παραπέμπει για περισσότερες λεπτομέρειες για τη δική του εκδοχή των γεγονότων του 2015 στο πρόσφατο βιβλίο του «Adults in the Room», εκτενή αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στην «Κ» της περασμένης Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή