Διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και Εξεταστική

Διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και Εξεταστική

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων στην πολιτική σκηνή έχουν προκαλέσει όσα αναφέρει στο βιβλίο του για τη δραματική κατάσταση του 2015, όσον αφορά την εθνική οικονομία, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όπως αυτά αναδείχθηκαν από το κυριακάτικο δημοσίευμα της «Κ». Το αίτημα για διερεύνηση των γεγονότων της περιόδου, τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής (η Ν.Δ. επαναδιατύπωσε το διπλό αυτό αίτημά της), καταγράφεται πλέον με ιδιαίτερα έντονο τρόπο από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κομματικών δυνάμεων. Στο «κάδρο» των επικρίσεων βρίσκεται και ο επίσης υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τις δικές του αποκαλύψεις για έξοδο από το ευρώ.

«Οι κ. Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Και προσθέτει: «Ολα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνηθούν από εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας».

«Kαλές πωλήσεις»

Μπροστά στον θόρυβο που ξέσπασε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να απαξιώσει τον κ. Βαρουφάκη και με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Είναι βέβαιο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: τη Ν.Δ. και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Η πολιτική όμως δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, αφού υπογραμμίζει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται να κρύβεται άλλο», τονίζει: «Η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Βαρουφάκης. Ενημερώνουμε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως, ούτως η άλλως, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί πλήρως».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι «το ’15 αγγίξαμε το χάος». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δ. Τσιόρδας σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά».

«Οι ευθύνες δεν μπορεί παρά να διερευνηθούν, γιατί ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει ζημίες δεκάδων δισ. ευρώ που προκάλεσαν οι πολιτικές φαντασιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ερασιτεχνισμοί και τα κρυφά σχέδια Τσίπρα-Βαρουφάκη πλήγωσαν τη χώρα και τη Δημοκρατία», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ.

Σε παρέμβασή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αποδεικνύεται πως οι κυρίαρχοι κύκλοι του συστήματος και της Ε.Ε. αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Το θέμα, τέλος, φέρνει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, και μάλιστα με επίκαιρη ερώτησή του απευθείας στον κ. Τσίπρα: «Προτίθεστε να ενημερώσετε το ελληνικό Κοινοβούλιο και τους Ελληνες πολίτες για τα γεγονότα του 2015; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της πρωθυπουργικής ιδιότητας που καταβαραθρώνεται και σε διεθνές επίπεδο από τους ισχυρισμούς του τέως ΥΠΟΙΚ;», αναφέρει στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Θεοχάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή