Επιστροφή στην κανονικότητα προσδοκούν οι τράπεζες

Επιστροφή στην κανονικότητα προσδοκούν οι τράπεζες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετική επίδραση στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα θα έχει η επιστροφή της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών. Οπως εκτιμούν, οι εγχώριες τράπεζες θα απορροφήσουν περίπου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη, μετά το 2014, έκδοση 5ετών ομολόγων που πραγματοποιεί η χώρα μας. Οι τράπεζες θα ανταλλάξουν τα κρατικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας (λήξης 2019) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους με ομόλογα της νέας έκδοσης, κίνηση που θα τους αποφέρει και κάποια κεφαλαιακά κέρδη λόγω της διαφοράς των επιτοκίων και του χρόνου λήξεως των ομολόγων. Επιπλέον της ανταλλαγής οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μικρή αύξηση των θέσεών τους σε ελληνικά ομόλογα, απορροφώντας επιπλέον τίτλους μέσω της έκδοσης.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της κανονικότητας. Αν η έκδοση καλυφθεί με επιτυχία, αναφέρουν, θα ενισχυθεί αποφασιστικά η εμπιστοσύνη ενεργοποιώντας σειρά θετικών γεγονότων από τη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και την ενίσχυση των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά μέχρι τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Η επιτυχία της έκδοσης, τονίζουν, θα εξαρτηθεί κυρίως από το ύψος συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην έκδοση και όχι τόσο από το πού θα διαμορφωθεί το επιτόκιο. Επιπλέον η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές θα ανοίξει τον δρόμο και στις τράπεζες οι οποίες θα ακολουθήσουν, πιθανότατα το φθινόπωρο, με δικές τους ομολογιακές εκδόσεις. Επίσης σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσουν και σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων μέσω των οποίων θα μπορέσουν να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, τον γνωστό ELA.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα του ELA περιορίστηκε στα 37,9 δισ. ευρώ έναντι 65,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016. Ο μηδενισμός του ELA αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες και η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα ανοίξει τον δρόμο και για τις τράπεζες, κάτι που είναι απαραίτητο για την αντικατάσταση του ELA με άλλες πηγές, κυρίως με συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά.

Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, το σημαντικό είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές με μια καλή ανταπόκριση των ξένων επενδυτών, ενώ η μείωση των επιτοκίων θα επέλθει σταδιακά και μόνον εφόσον προχωρήσουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν γίνει αυτό, τονίζουν, τότε η χώρα θα μπορέσει να επανέλθει με νέα έκδοση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει χαμηλότερο επιτόκιο. Επιπλέον σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ώστε να αυξηθεί η εμπορευσιμότητά τους. Σε ό,τι αφορά την επίδραση μιας καλής έκδοσης στην οικονομία και τις τράπεζες, εκτιμούν ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη κάτι που θα βοηθήσει την προσπάθεια επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες παρά τη σταθεροποίησή τους το τελευταίο δίμηνο παραμένουν στα επίπεδα των 130 δισ. ευρώ (σύνολο καταθέσεων), που είναι τα χαμηλότερα από το 2003.

Παράλληλα προειδοποιούν ότι αν η επιστροφή στις αγορές δεν συνδυαστεί με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, και με μια γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τότε πολύ γρήγορα θα ανατραπεί το θετικό κλίμα ακυρώνοντας αμέσως κάθε θετική επίδραση από την επιστροφή στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή