Μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών στο πεντάμηνο

Μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών στο πεντάμηνο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατέγραψε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, ενώ η οριακή αύξηση κατά 17,8 εκατ. ευρώ των ταξιδιωτικών εισπράξεων δεν κατάφερε να καλύψει τις απώλειες των 165,8 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Αναλυτικά, μετά την περυσινή μείωση κατά 7,4% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, στο πεντάμηνο φέτος η μέση δαπάνη υστέρησε σε ποσοστό 1,5% φθάνοντας σε 430,4 ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το πεντάμηνο φέτος αυξήθηκαν κατά 0,9% φθάνοντας σε 2,07 δισ. ευρώ έναντι 2,05 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016 και 2,21 δισ. ευρώ του 2015. Εξάλλου, πτωτικά κινήθηκαν σε ποσοστό 0,8% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την κρουαζιέρα.

Σε επίπεδο βασικών αγορών μείωση κατά 30,8% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Αμερικανούς τουρίστες, κατά 1,5% από τους Ρώσους και κατά 0,7% από τους Βρετανούς. Αντίθετα, αύξηση κατά 19,4% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γάλλους και κατά 14,4% από τους Γερμανούς.

Μικρά ήταν τα κέρδη για τον ελληνικό τουρισμό σε επίπεδο εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, καθώς οι επιπλέον επισκέπτες συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 109.000, αποτυπώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,4%. Οι αφίξεις με κρουαζιέρα μειώθηκαν κατά 5,5%. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 18,2%, ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20,8% από τη Γαλλία κατά 13,7% και από τη Βρετανία κατά 0,2%. Οι συνολικές αφίξεις στη χώρα τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 1,5% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 1,7%.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να επιμηκύνει τη σεζόν στην αρχή της φετινής περιόδου, ενώ διατήρησε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα βασικά τουριστικά της μεγέθη σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Κύπρος. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι οι επιπλέον ταξιδιωτικές εισπράξεις για την Κύπρο στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου ήταν 72,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 25,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016. Συνολικά, οι εισπράξεις στο τετράμηνο για την Κύπρο έφθασαν σε 357,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι διεθνείς αφίξεις στο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 17,6%.

Παράλληλα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών στην Κύπρο έφθασε τον Απρίλιο στα 662,06 ευρώ. Στην Ελλάδα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Απρίλιο ήταν μόλις 452,2 ευρώ και τον Μάιο 522,5 ευρώ. Στην Ισπανία η μέση ταξιδιωτική δαπάνη ανά τουρίστα τον Μάιο έφθασε τα 987 ευρώ. Οπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η συμβολή του τουρισμού στην ισπανική οικονομία θα είναι σημαντικά αυξημένη τη φετινή περίοδο. Ηδη, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι επιπλέον ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ισπανία ξεπέρασαν τα 3,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο πεντάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,7% και υπερέβησαν τα 28,2 δισ. ευρώ, ενώ οι διεθνείς αφίξεις κατά 10,4% αγγίζοντας τα 31 εκατ.

Ακόμη και η Τουρκία είχε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ελλάδα σε επίπεδο διεθνών αφίξεων στο πεντάμηνο και τον Μάιο. Ετσι, για το πεντάμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 5,5% φθάνοντας σε 8,76 εκατ. ενώ για τον Μάιο η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 16,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή