Εφοδίαζαν κάβες και μπαρ με ποτά «μπόμπες»

Εφοδίαζαν κάβες και μπαρ με ποτά «μπόμπες»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες μπουκάλια με ποτά «μπόμπες» διέθεταν κάθε εβδομάδα σε κάβες ή απευθείας σε μπαρ της Ζακύνθου, της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Αθήνας, δύο κυκλώματα λαθρεμπόρων που εξάρθρωσε η οικονομική αστυνομία. Τα μέλη τους κατηγορούνται ότι εισήγαγαν παράνομα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα αιθυλική αλκοόλη, με την οποία στη συνέχεια παρασκεύαζαν λαθραία αλκοολούχα ποτά, κυρίως βότκα. Η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διήρκεσε περίπου δύο μήνες, κατά την οποία οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραφαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις κινήσεις των υπόπτων. Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις το διάστημα 20 και 21 Ιουλίου συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, ανάμεσα στα οποία και τα τέσσερα αρχηγικά μέλη των δύο ομάδων λαθρεμπόρων. Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης, πάνω από 5.000 μπουκάλια με αλκοολούχα ποτά, 75.975 ευρώ σε μετρητά κ.ά. Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, οι επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας αποκάλυψαν ότι τα δύο κυκλώματα κατανάλωναν σε εβδομαδιαία βάση τέσσερις τόνους αιθυλικής αλκοόλης με τους οποίους παρήγαγαν πάνω από 16.000 μπουκάλια με αλκοολούχα ποτά, κυρίως βότκα. 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Ανδρέας Αποστολόπουλος, διευκρίνισε ότι τα λαθραία ποτά πωλούνταν σε κάβες και νυχτερινά κέντρα σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη και Αττική. Στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις: αποκαλούσαν το οινόπνευμα «ανταλλακτικό», τη δεξαμενή «πετσέτα», τις ετικέτες στα μπουκάλια με το αλκοόλ «χαρτάκια», ενώ όταν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μεταφορά λαθραίου οινοπνεύματος έλεγαν «θα πάμε για μπάνιο». Ως αρχηγικά μέλη της πρώτης λαθρεμπορικής ομάδας περιγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ. ένας 47χρονος και μια 63χρονη, ιδιοκτήτες και διαχειριστές αδειοδοτημένων ποτοποιείων στην Αττική. Κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούσαν την αγορά αιθυλικής αλκοόλης από τη Βουλγαρία, την οποία στη συνέχεια εισήγαγαν στην Ελλάδα κρυμμένη μέσα σε φορτία με πριονίδι και προϊόντα ξυλείας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την υποδομή και τον εξοπλισμό που διέθεταν στα δύο νόμιμα ποτοποιεία τους, παρασκεύαζαν ποτά – «μπόμπες» τα οποία πωλούσαν σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Την απόκρυψη των λαθραίων ποτών και την περαιτέρω διακίνησή τους αναλάμβανε ένας 38χρονος Ελληνας, στενός συνεργάτης των δύο φερόμενων ως «εγκεφάλων» του δικτύου. Αντίστοιχα, ως αρχηγός του δεύτερου κυκλώματος περιγράφεται 39χρονος υπήκοος Αρμενίας. Και αυτός συντόνιζε την παράνομη εισαγωγή από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα ποσοτήτων αλκοόλ, με τις οποίες παρασκεύαζε λαθραία ποτά σε παράνομο εργαστήριο στο Καματερό. Εκεί, βρέθηκαν δεξαμενές, συσκευές φιλτραρίσματος του αλκοόλ, μηχανήματα εμφιάλωσης κ.ά. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν 75.000 ευρώ σε μετρητά, 12 δεξαμενές καθεμιά από τις οποίες περιείχε ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης 1.000 λίτρων, 5.267 γυάλινα μπουκάλια με διάφορα αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα, κινητά και πλήθος πλαστών ετικετών. Οι ποσότητες αλκοόλ που κατασχέθηκαν στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση, ενώ υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί από τη δράση των κυκλωμάτων ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή