Λίγοι μετανάστες επιστρέφουν, εκατοντάδες έρχονται

Λίγοι μετανάστες επιστρέφουν, εκατοντάδες έρχονται

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστα άτομα επιστρέφονται στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά είναι σαφώς περισσότερες. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες επέστρεψαν από τα νησιά συνολικά 53 άτομα σε τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια που πραγματοποιήθηκαν. Αντιστοίχως, το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία 764 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο συσσωρεύεται στα νησιά και εγκλωβίζεται για μήνες.

Χθες, η αστυνομία πραγματοποίησε στη Λέσβο επιχείρηση προκειμένου να εντοπίσει όλους όσοι βρίσκονται στο νησί και δεν έχουν χαρτιά αναγνώρισης ή τα χαρτιά τους έχουν λήξει. Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους τόσο στη Μόρια όσο και σε άλλα σημεία του νησιού και έως το βράδυ είχαν προσαχθεί 153 άτομα. Οι προσαχθέντες θα περάσουν από έλεγχο αποτυπωμάτων και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πόσοι εξ αυτών θα συλληφθούν με βάση τη νομοθεσία.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στη ΒΙΑΛ το hotspot στη Χίο, όταν ξέσπασε μια φωτιά σε παρακείμενη αγροτική έκταση. Χθες υπήρξαν, επίσης, αντιδράσεις στην Κω, διότι μεταφέρθηκαν για καταγραφή και ταυτοποίηση μετανάστες από άλλα νησιά. Αξίζει να τονιστεί ότι πολλές φορές μετανάστες φθάνουν με βάρκες σε νησιά που δεν έχουν εγκαταστάσεις καταγραφής.

Από την πλευρά της αστυνομίας διευκρινίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει την αρμοδιότητα των προαναχωρησιακών κέντρων (ΠΡΟΚΕΚΑ) που βρίσκονται στα νησιά (Λέσβος, Κως και Λέρος) και όχι των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots). «Η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να μεταφέρει μετανάστες από άλλα νησιά στη Μυτιλήνη ή στην Κω παρά μόνο στην περίπτωση που πρόκειται να συμπληρωθεί ο αριθμός ώστε να πραγματοποιηθεί δρομολόγιο επιστροφής στην Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή