Η πατρότητα του ψεύδους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ηταν 2008 όταν τον συνάντησα στο Μανχάταν. Ψηλός και θηριώδης, όπως ένας αμυντικός του αμερικανικού φούτμπολ, φορούσε μια γραβάτα με αμερικανικές σημαίες και μια καρφίτσα –πάλι με την ίδια σημαία– στο πέτο του. Μιλούσε χωρίς τελείες, σαν να μη χρειαζόταν να πάρει ανάσα. «Είμαι ο πολεμιστής του Ιντερνετ. Οσο με πολεμούν τόσο πιο δυνατός γίνομαι. Το Ιντερνετ μου ανήκει. Δεν ξέρουν πώς να με σταματήσουν», έλεγε.

Ο ελληνικής καταγωγής 63χρονος που είχα απέναντί μου συνέχισε να με βομβαρδίζει με θεωρίες συνωμοσίας, όμοιες με αυτές που μοιραζόταν επί χρόνια με το διαδικτυακό κοινό του στην ιστοσελίδα του. Το πρόβλημα ήταν ότι κάποιοι τον έπαιρναν στα σοβαρά. Το 2004, ο Αντι Μάρτιν είχε διαδώσει την ψευδή είδηση ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα είναι κρυφός μουσουλμάνος». Μέσα στα επόμενα χρόνια ο ισχυρισμός του αναπαράχθηκε από υπερσυντηρητικά και ακροδεξιά ιστολόγια και έγινε θέμα συζήτησης στην προεκλογική περίοδο του 2008.

Οι New York Times έγραφαν τότε ότι ο Μάρτιν ήταν «ο άνθρωπος πίσω από τους ψιθύρους για τον Ομπάμα». Ανέφεραν μάλιστα ότι, αν και απόφοιτος Νομικής, δεν του επετράπη το 1970 να ασκήσει τη δικηγορία γιατί σύμφωνα με ψυχιατρική γνωμάτευση ήταν «μεγαλομανής και είχε παρανοϊκές τάσεις». Στη δική μας συνάντηση, το 2008, για μια συνέντευξη στον «Ταχυδρόμο», είχε συστηθεί ως «δικηγόρος του λαού» και έλεγε ότι ετοιμαζόταν να μηνύσει την αμερικανική εφημερίδα γιατί τον «συκοφάντησε».

Ο Μάρτιν γεννήθηκε το 1945 στο Κονέκτικατ από Ελληνίδα μητέρα και Αμερικανό πατέρα. Επί δεκαετίες δοκιμάζει την τύχη του θέτοντας υποψηφιότητα για κάποιο πολιτικό αξίωμα – χωρίς να εκλεγεί. Η φήμη που είχε διαδώσει για τον Ομπάμα κατάφερε επί μία τετραετία να μείνει ζωντανή και να αποκτήσει και πάλι υπόσταση στις συνειδήσεις ευκολόπιστων χρηστών του Ιντερνετ. Μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες διέψευσαν τον ισχυρισμό του και ακαδημαϊκοί ερεύνησαν τότε πώς ένας ηλεκτρονικός ψίθυρος καταλήγει μέσω της άκριτης αναπαραγωγής σε βοή.

Το παράδειγμα του Μάρτιν, όμως, από το μακρινό 2008, συνέβη σε μια περίοδο που μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter δεν είχαν ακόμη γνωρίσει μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα. Τότε ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός δήλωνε ότι είναι ο «Lone Ranger (μοναχικός καβαλάρης) του Ιντερνετ». Σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος που διεκδικεί την πατρότητα ανυπόστατων ειδήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή