Οι συνέπειες του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» τρομάζουν τους επιστήμονες

Οι συνέπειες του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» τρομάζουν τους επιστήμονες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απλή μείωση της τάξης του 5% στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, θα μπορούσε να τριπλασιάσει τον αριθμό των μικρών παιδιών που θα προσβληθούν από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει το γεγονός ότι οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 93% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 11 ετών εμβολιάζονται κατά της ιλαράς. Αν το ποσοστό αυτό μειωθεί στο 88%, θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση 150 περισσότερων περιστατικών ιλαράς το χρόνο, κάτι το οποίο θα επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία υγείας κατά 2,1 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Δεδομένου ότι ορισμένοι γονείς επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θελήσαμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες της μικρής μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης, στο σύνολο των περιστατικών ιλαράς», δήλωσε ο Nathan Lo, ένας εκ των συντακτών της μελέτης και συνέχισε λέγοντας, «Διαπιστώσαμε ότι έστω και αυτή η μικρή μείωση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το φαινόμενο της "ανοσίας της αγέλης" και να οδηγήσει σε πιο συχνά και ισχυρά ξεσπάσματα ιλαράς».

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος και μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρος. Η νόσος, συνήθως, εκδηλώνεται με πυρετό που διαρκεί περίπου δυο ημέρες και ακολουθείται από βήχα, καταρροή και φλεγμονή στους οφθαλμούς. Αρχικά, ένα εξάνθημα εμφανίζεται στο πρόσωπο και το λαιμό και εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να προκαλέσει πνευμονία και εγκεφαλίτιδα.

Τα άτομα που νοσούν, μεταδίδουν τον ιό περίπου τέσσερις ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και έως και τέσσερις ημέρες μετά, σύμφωνα με τα κέντρα πρόληψης και ελέγχου νόσων των ΗΠΑ.

Όταν τα άτομα που νοσούν φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια μέσω του αέρα μπορούν να μολύνουν διάφορες επιφάνειες, ενώ παραμένουν ενεργά και μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον δύο ωρών. Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό είτε εισπνέοντας τα σταγονίδια είτε ακουμπώντας τις μολυσμένες επιφάνειες και μετά αγγίζοντας τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη τους.

Καθώς, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η ιλαρά είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, ο κίνδυνος αυξάνεται και στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά και το ενδεχόμενο επιδημικής έκρηξης είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα έρευνα εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 11 ετών, αλλά ο εκτιμώμενος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς, καθώς και τα σχετικά έξοδα νοσηλείας, θα ήταν πολύ υψηλότερα, αν στην έρευνα συμπεριλαμβάνονταν και τα βρέφη, οι έφηβοι και οι ενήλικες.

Ο Δρ. George Rutherford, προϊστάμενος του τμήματος επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αναφέρει ότι ελάχιστοι άνθρωποι δεν πρέπει να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκουν οι έγκυες γυναίκες, ασθενείς με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα από ασθένειες όπως ο καρκίνος και το AIDS, καθώς και άνθρωποι που είχαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τον εμβολιασμό, στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή