Πόλη με αποκλειστικά λευκούς κατοίκους στη Νότιο Αφρική αποκτά δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα

Πόλη με αποκλειστικά λευκούς κατοίκους στη Νότιο Αφρική αποκτά δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγροτική πόλη στη βόρια περιφέρεια της Νοτίου Αφρικής, ιδρύθηκε το 1991, μερικούς μήνες πριν την κατάρρευση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, και κατοικείται αποκλειστικά από λευκούς πολίτες μέχρι και σήμερα.

Πόλη με αποκλειστικά λευκούς κατοίκους στη Νότιο Αφρική αποκτά δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα-1

Φωτογραφία κατοίκου της πόλης Οράνια από το BBC. 

Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, δηλώνει πως η Ορανία δεν αποτελεί τόπο ρατσιστικών διακρίσεων, αλλά η απαγόρευση διαμονής σε έγχρωμους πολίτες σίγουρα δεν συμβάλλει στην εξάλειψη της ρατσιστικής φήμης της πόλης.

Παρόλα αυτά η Ορανία, που αριθμεί 1300 μόνιμους κατοίκους, έχει το δικό της νόμισμα την Όρα, το οποίο τυπώνεται και διατίθεται μέσω της κεντρικής τράπεζας της πόλης.

Το πρόβλημα με το έντυπο νόμισμα, συνίσταται στο γεγονός πως διαθέτει ημερομηνία λήξεως, και έτσι 3 χρόνια μετά την έκδοσή του, χάνει την αξία του.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι αρχές, έθεσαν στην κυκλοφορία την ηλεκτρονική μορφή του νομίσματος, που φέρει το όνομα e-Όρα.

Το νέο νόμισμα θα είναι διαθέσιμο για αγορά από την κεντρική τράπεζα της πόλης, μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ενώ πληρωμές σε τοπικές επιχειρήσεις θα γίνονται επίσης μέσω έξυπνων τηλεφώνων.

Το εν λόγω μέτρο στοχεύει στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της πόλης, με κάποιους να ονειρεύονται πλήρη ανεξαρτησία, καθώς και στη μείωση του κόστους εκτύπωσης χαρτονομισμάτων, και στην αποφυγή φόρων που σχετίζονται με χρήση πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τον Peter Krige, συντονιστή της πρωτοβουλίας, το ηλεξτρονικό νόμισμα μπορεί να εξοικονομήσει στους χρήστες του το 3% με 5% της αξίας κάθε συναλλαγής.

Ο κύριος Krige προβλέπει πως η e-Όρα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε λιγότερο από έναν χρόνο.  

Ειδικοί σε θέματα ψηφιακών νομισμάτων υποστηρίζουν πως το εν λόγω νόμισμα μπορεί να σπάσει τα σύνορα της Νοτίου Αφρικής και να εισέλθει στις διεθνείς νομισματικές αγορές, ενθαρρύνοντας άλλες κοινότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ορανίας.     

Μία πιθανή αύξηση της δημοσιότητας της e-Όρα μπορεί να δημιουργήσει όμως και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, λόγω ηλεκτρονικών επιθέσεων, ενώ μία ευρεία προβολή της Ορανίας στη διεθνή σκηνή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από αντιρατσιστικές οργανώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή