Ενέκρινε ο Πολωνός πρόεδρος τον νόμο για τακτικά δικαστήρια

Ενέκρινε ο Πολωνός πρόεδρος τον νόμο για τακτικά δικαστήρια

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Αφού πρόβαλε δύο φορές το βέτο του επί ισάριθμων νόμων της επίμαχης δικαστικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικύρωσε χθες το τρίτο νομοσχέδιο του κυβερνητικού νομοθετικού πακέτου που καταγγέλλεται από την πολωνική αντιπολίτευση και την Ε.Ε. Παρά τις εκκλήσεις αντιπολίτευσης και διαδηλωτών που κατέκλυσαν και προχθές τους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων πόλεων για ένα «τρίτο βέτο», ο Αντρέι Ντούντα υπέγραψε σήμερα τον νόμο για τα τακτικά δικαστήρια.

Στο εξής, οι πρόεδροι των δικαστηρίων, ανάμεσά τους και τα εφετεία, θα διορίζονται και θα παύονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν θα χρειάζεται πλέον να συμβουλεύεται τις γενικές συνελεύσεις των δικαστών, ούτε, στην περίπτωση που η γνώμη τους θα είναι αρνητική, το Δικαστικό Συμβούλιο, για να επιβάλει τους δικούς του υποψήφιους. Δεν θα χρειάζεται πλέον να αιτιολογεί τις αποφάσεις του, γεγονός που, όπως καταγγέλλουν αντιπολίτευση και δικαστικοί κύκλοι, θέτει τη δικαστική εξουσία υπό τα κελεύσματα της εκτελεστικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραφάλ Μπότσενεκ ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι, παρά το βέτο του προέδρου, και οι τρεις νόμοι «θα υιοθετηθούν» και εξέφρασε τη μεγάλη απορία του για την απόφαση. «…Εμείς, εξ ονόματος του PiS, και η πρωθυπουργός, ακούμε τη φωνή των Πολωνών. Εξαρχής, η πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοσθεί ανεξαρτήτως βέτο». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 70% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Ο Πολωνός πρόεδρος πρόβαλε βέτο στα δύο νομοσχέδια που προέβλεπαν την υπαγωγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου στην εκτελεστική εξουσία, προς μεγάλη έκπληξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) από τους κόλπους του οποίου προέρχεται. Ο Ντούντα αιτιολόγησε τα δύο βέτο λέγοντας ότι δεν θέλει να δώσει υπέρμετρες εξουσίες στον γενικό εισαγγελέα. Στην Πολωνία, χρέη γενικού εισαγγελέα ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Πολωνός πρόεδρος διευκρίνισε ότι θα παρουσιάσει υπό νέα μορφή τους δύο νόμους εντός διαστήματος δύο μηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή