Πιο κοντά η κατάργηση Obamacare

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα βήμα πιο κοντά στην απώλεια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης ήρθαν χθες εκατομμύρια Αμερικανοί, μετά την οριακή ψηφοφορία με την οποία η Γερουσία αποφάσισε να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναστολή της μεταρρύθμισης Obamacare.

H έναρξη της συζήτησης, ωστόσο, με προβλεπόμενη διάρκεια 20 ωρών και χωρίς περιθώρια για εκτίμηση των επιπτώσεων της τελικής μορφής του νομοσχεδίου από την αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου, δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την τελική ψήφισή του. Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, που διεξήχθη ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες και συλλήψεις ακτιβιστών στο εσωτερικό της αίθουσας, 50 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 50 κατά της έναρξης συζήτησης, με την ψήφο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς να μετράει ως διπλή, κρίνοντας το αποτέλεσμα.

Το νομοσχέδιο έχει ονομαστεί «νομοσχέδιο μυστήριο», καθώς η συζήτησή του επισπεύσθηκε χωρίς να είναι ακόμη σαφές το περιεχόμενό του. «Ηταν ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε αυξήσει την πίεση στα μέλη της νομοθετικής εξουσίας, γράφοντας στο αγαπημένο του Twitter: «Υστερα από 7 χρόνια συζήτησης, θα διαπιστώσουμε αν οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Το Obamacare βασανίζει τον αμερικανικό λαό. Οι Δημοκρατικοί αρκετά κορόιδεψαν τον κόσμο. Ακυρώστε το νομοθέτημα ή ψηφίστε τη ριζική του μεταρρύθμιση! Είμαι έτοιμος να υπογράψω».

Αυστηρή κριτική

Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική άσκησε χθες ο πρόεδρος Τραμπ στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, λέγοντας σε μήνυμά του στο Twitter ότι ο Σέσιονς δεν επέδειξε πυγμή κατά της Δημοκρατικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον, κάνοντας επίσης λόγο για «ουκρανικές προσπάθειες δολιοφθοράς κατά της εκστρατείας Τραμπ, με στόχο τη στήριξη της Κλίντον».

Σε χθεσινό μήνυμά της, η ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον απέρριψε κατηγορηματικά κάθε απόπειρα εμπλοκής του Κιέβου στις αμερικανικές εκλογές. «Επιμένουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας πως η Ουκρανία δεν προσέφερε βοήθεια σε κάποιον υποψήφιο στις αμερικανικές εκλογές», ανέφερε η πρεσβεία.

Σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ, στο μεταξύ, χαρακτήρισε «πολιτικό κυνήγι μαγισσών» την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για ενδεχόμενες σχέσεις του γαμπρού του και συμβούλου του, Τζάρεντ Κούσνερ, και της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν θα του έκανε εντύπωση να κληθεί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και ο 11χρονος γιος του και της Μελάνια, Μπάρον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή