Αγνωστoς ο χρόνος του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Αγνωστoς ο χρόνος του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστο εξακολουθεί να παραμένει, σύμφωνα με τα πλέον αρμόδια χείλη, το πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, ένα θέμα το οποίο εξακολουθεί να πυροδοτεί συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ξενοφών-Ροδόλφος Μορώνης, με αφορμή σχετική ερώτηση χθες κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων από Επιτροπή της Βουλής για νομοσχέδιο σχετικό με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και άλλα θέματα Τύπου, είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι κάποια εμπόδια που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το ΕΣΡ θα ξεπεραστούν σίγουρα και σύντομα, ότι η συνεργασία με το υπουργείο θα συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς όπως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες και έπειτα από αυτό ίσως θα μπορούσα να δώσω κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούμε να φθάσουμε στις αδειοδοτήσεις».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατεγράφη νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η παρατήρηση του κ. Ι. Τραγάκη ότι ο «νόμος Παππά» κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, με τον κ. Ν. Παππά να λέει ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μικρό τμήμα του νόμου, ενώ αναφερόμενος σε πρόσφατη γνωμοδότηση του ΕΣΡ περί επτά αδειών, επέκρινε εκ νέου τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επειδή όπως είπε μιλούσαν για απεριόριστες άδειες. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος παρεμβαίνοντας τόνισε ότι η κρίση του ΣτΕ αφορούσε τον πυρήνα του νομοσχεδίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η προαναφερθείσα θέση του ΕΣΡ για επτά άδειες, έδωσε τέλος και στη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας – και την έως πρότινος κυβερνητική θέση για μόνο τέσσερις άδειες.

Απώλεια θέσεων

Στον έντονο διάλογο που ακολούθησε, ο κ. Παππάς κάλεσε την αντιπολίτευση να διευκρινίσει μεταξύ των άλλων αν συμφωνεί με την πρόταση για επτά άδειες και 400 εργαζομένους ανά άδεια. Εξ αφορμής της συγκεκριμένης ερώτησης, ο κ. Βενιζέλος αντέστρεψε το ερώτημα και κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να απαντήσει πώς δικαιολογεί την αρχική κυβερνητική θέση-πρόταση, αφού με τα νέα δεδομένα όπως τώρα τα περιγράφει ο κ. Παππάς σήμαινε ότι θα υπήρχε απώλεια 1.200 θέσεων εργασίας: «Δηλαδή, υπήρχε περιθώριο για 1.200 θέσεις εργασίας και θέλατε να τις στερήσετε;» είπε χαρακτηριστικά (ο αριθμός προκύπτει από τον συνδυασμό μία άδεια-400 εργαζόμενοι, σε συνδυασμό με την διαφορά των επτά έναντι τεσσάρων αδειών).

Τέλος, πυρά δέχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής –η συζήτηση επί των διατάξεών του συνεχίζεται στη Βουλή– μέσω του οποίου επιχειρείται να ρυθμιστεί και ο τρόπος κατανομής και προβολής διαφημίσεων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενστάσεις εξέφρασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Π. Κυριακόπουλος, κάνοντας λόγο για δημιουργία κρατικού μονοπωλίου. Για «σύστημα κρατικού μονοπωλίου που καταστρατηγεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και είναι προϊόν ελλιπούς διαβούλευσης» μιλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή