Αποσύνδεση αυτοδιοικητικών από ευρωεκλογές

Αποσύνδεση αυτοδιοικητικών από ευρωεκλογές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρονική αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών ή και των εθνικών από τις ευρωεκλογές επιθυμεί η κυβέρνηση και εντός των επόμενων μηνών φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η συζήτηση νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Το βασικό είναι το εξής: Θέλετε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσυσχετιστεί από αυτή των ευρωεκλογών; Εμείς λέμε ναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, με αφορμή σχετικές με το θέμα παρατηρήσεις του κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να εξηγήσει την αιτία της συγκεκριμένης κυβερνητικής θέσης με τρόπο ο οποίος προκάλεσε ήδη σχόλια, πως μέριμνα της συγκυβέρνησης είναι να αποφύγει, για προφανείς λόγους, μια ενδεχόμενη διπλή ήττα σε ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις: «Θεωρούμε», είπε χαρακτηριστικά, «ότι από τη στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δύο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να είναι ξεχωριστές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Να συζητήσουμε κατ’ αρχήν επί της αρχής».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μ. Βορίδης, εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ. στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο: «Αυτό που λέτε ισχύει και για τις εθνικές εκλογές;», απηύθυνε ερώτηση στον κ. Σκουρλέτη.

«Ισχύει και για τις εθνικές και για όλες τις εκλογές, θα έλεγα, από τη στιγμή, όμως, που μπορούν να προσδιοριστούν με ακριβή ημερομηνία», απάντησε αμέσως ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: «Οι ευρωεκλογές γίνονται την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη, όπως ξέρετε. Αρα, εκεί είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως σταθερό. Τώρα, το άλλο, όπως ξέρετε, οι εθνικές εκλογές, πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα, γιατί αυτό ωφελεί τον τόπο, αλλά από εκεί και έπειτα μιλάμε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπάρχει το ερώτημα, θεωρείτε ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή, θα έπρεπε να κόψουμε κάποιους μήνες από αυτούς που ξέρει ο άλλος –έχει μια πενταετή θητεία– ότι έχει; Λέμε “όχι”».

Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά προανήγγειλε την έναρξη συστηματικού διακομματικού διαλόγου τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και εντός του φθινοπώρου, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις:

«Ολα αυτά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε, διότι αποτελούν μέρος της μεγάλης συζήτησης για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” που ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες να κουβεντιάσουμε αναλυτικά σε ένα εποικοδομητικό κλίμα».

Πάντως, η συζήτηση περί τις εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους ενδεχομένως να συνεχιστεί και σήμερα, στην Ολομέλεια πλέον, καθώς το σχετικό με τους ΟΤΑ νομοσχέδιο εισάγεται προς τελική ψήφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή