ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

94 τρισ. δολάρια, το κόστος για την κατασκευή έργων υποδομής έως το 2040

Στην Κίνα το κόστος για την υλοποίηση έργων υποδομής υπολογίζεται σε 28 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των αναγκαίων επενδύσεων παγκοσμίως.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το κόστος για τις επενδύσεις και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε έργα υποδομής προβλέπεται το 2040 να ανέλθει στα 94 τρισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση του Global Infrastructure Hub. H αύξηση του ΑΕΠ των χωρών σε όλο τον κόσμο και η συνεχής αύξηση του πληθυσμού μεγιστοποιούν την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναγκαίες δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν στο 3,5 % από 3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, για να καλυφθεί το χάσμα στις δαπάνες που παρατηρείται παγκοσμίως.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει σε έργα υποδομής κάθε χώρα έως το 2040, στους τομείς που θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω και στη διαφορά όσον αφορά τα ποσά που διαθέτουν οι χώρες για τέτοιου είδους επενδύσεις σε σχέση με τις αναγκαίες χρηματοδοτικές δαπάνες. Ο επικεφαλής του GIH Κρις Χίθκοτ πιστεύει ότι αυτή η πληροφορία θα είναι σημαντική για τις κυβερνήσεις και όντως αυτοί οι οργανισμοί που χρηματοδοτούν, σχεδιάζουν και φτιάχνουν σχέδια για την υλοποίηση έργων υποδομής, παρέχουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε όλους. Το GIH, που ιδρύθηκε από το G20 το 2014, στοχεύει στην αύξηση των ευκαιριών για πραγματοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για οργανισμό που χρηματοδοτείται από διάφορες κυβερνήσεις, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο θα πρέπει να επενδυθούν 3,7 τρισ. δολ. για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, ποσό που ισούται με το σύνολο του ετήσιου ΑΕΠ της Γερμανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Μάλιστα, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε διεθνές επίπεδο σε ύδρευση και ηλεκτρισμό, οι ανάγκες για επενδύσεις σε έργα υποδομής θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3,7% του ΑΕΠ, παγκοσμίως, από σήμερα έως και το 2030. Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί η πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν το μεγαλύτερο χάσμα στις δαπάνες σε έργα υποδομής, ύψους 3,8 τρισ. δολ.

Αντίθετα, στην Κίνα η ζήτηση για την υλοποίηση έργων υποδομής υπολογίζεται στα 28 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των αναγκαίων επενδύσεων για έργα υποδομής παγκοσμίως. Στη Γερμανία, στη Γαλλία και στον Καναδά, το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων για την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής και των προβλέψεων για τη χρηματοδοτική δαπάνη σε έργα υποδομής αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στο χάσμα μεταξύ αναγκαίων δαπανών και χρηματοδοτικών δαπανών για την υλοποίηση έργων υποδομής που έχει καταγραφεί μεταξύ των χωρών παγκοσμίως.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ