Στ. Κοντονής: Εμπιστευόμαστε τους δικαστές

Στ. Κοντονής: Εμπιστευόμαστε τους δικαστές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτοσυγκράτηση» στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και στις λοιπές δικαστικές ενώσεις, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει, συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου παραβρέθηκε στο γκρέμισμα του τοίχου της γυναικείας πτέρυγας, προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου. «Οσοι πολύ εύκολα εκδίδουν ανακοινώσεις και παρομοιάζουν τη χώρα μας με άλλες χώρες, στις οποίες καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στη Δικαιοσύνη, στην εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Τους καλώ λοιπόν σε αυτοσυγκράτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Πέφτουν οι τόνοι

Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να ρίχνει τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με τη Δικαιοσύνη. Μία ημέρα μετά την παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, ο κ. Κοντονής ευχήθηκε, «επειδή οι ώρες που μεσολάβησαν μπορεί κάποιους να τους έκαναν σοφότερους, να ανακαλέσουν κατηγορίες οι οποίες είναι ανυπόστατες, αόριστες και στηρίζονται σε συνωμοσιολογικά σενάρια».

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους Ελληνες δικαστές εμπράκτως –το τονίζω–, υποστηρίζοντας και θεσμικά και κλαδικά αιτήματά τους. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει διότι αντιμετωπίζει με αίσθημα εμπιστοσύνης το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης οι οποίοι επιτελούν το έργο τους σε δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Κοντονής.

Τη χρήση της λέξης «αυτοσυγκράτηση» είχε κάνει σε ανακοίνωσή της, που προηγήθηκε της δήλωσης Κοντονή, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών. «Η ένωση καταδικάζει απερίφραστα τις αντιθεσμικές και επικίνδυνες επιθέσεις σε βάρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Συνιστά αυτοπεριορισμό και αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτεί το κράτος δικαίου στη χώρα», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, «λελογισμένη κριτική» στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης συνέστησε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση αντιπολιτευτική από συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «μπορεί βεβαίως να διεξάγεται μια –σκληρή μερικές φορές– αντιπαράθεση και για αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις οποίες βεβαίως ο αναγκαίος και θεσμικά επιβαλλόμενος σεβασμός πρέπει να παρακολουθείται και από μια συστηματική, αν υπάρχει τέτοιο πεδίο, κριτική για αποφάσεις που μπορεί να θεωρείται από ορισμένες πλευρές ότι δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα στη συγκεκριμένη φάση. Είναι λοιπόν ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει μια απολύτως λελογισμένη κριτική και μια προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο των ρόλων τους, στη θεσμική ισορροπία της Δημοκρατίας, να μπορούν να ανταποκρίνονται», τόνισε ο κ. Βούτσης, και κατέληξε λέγοντας ότι «όλα τα άλλα πρέπει να αποφεύγονται ει δυνατόν», σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη οι εξουσίες να «αφουγκράζονται τον σφυγμό των αναγκών της κοινωνίας και του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή