Κέντρα πολιτισμού τα πρώην Ξενία Ναυπάκτου, Σπάρτης

Κέντρα πολιτισμού τα πρώην Ξενία Ναυπάκτου, Σπάρτης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, τα πρώην Ξενία Ναυπάκτου και Σπάρτης θα μετατραπούν σε πολυχώρους πολιτισμού.

Για το πρώην Ξενία του Δήμου Ναυπάκτου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η ανάδειξή του σε χώρο για πολιτιστικές χρήσεις. Η μονάδα βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου και αποτελείται από 3 κτίρια. Το έργο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο τουριστικό προϊόν της περιοχής και προβλέπει τη δημιουργία εικονικού μουσείου για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων και μικρό κέντρο φιλοξενίας επισκεπτών. Ο προϋπολογισμός του θα φθάσει έως 2,55 εκατ. ευρώ, με κοινοτική χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο, η ολοκλήρωση του έργου θα στηρίξει την προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού, συνεδριακού, πολιτιστικού και μαθητικού τουρισμού στον προορισμό.

Για το πρώην Ξενία του Δήμου Σπάρτης προβλέπεται η αποκατάσταση, βιοκλιματική αναβάθμιση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου ώστε να στεγάσει το κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων του δήμου. Πρόκειται για κτίριο που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Κατασκευάστηκε το 1959 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χ. Μπογάτσου και την καθοδήγηση του τότε επικεφαλής του ΕΟΤ, σημαντικού αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη. Το Ξενία λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως πρότυπο ξενοδοχείο υπό την ευθύνη του ΕΟΤ. Ομως, τη δεκαετία του 1980 άρχισε η παρακμή και ακολούθησε η εγκατάλειψή του. Από το 2012 το Ξενία αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου. Το πρόγραμμα της νέας χρήσης του κτιρίου περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο 240 θέσεων, εκθεσιακό χώρο με ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές κ.ά. Ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει έως 2,8 εκατ. ευρώ, με κοινοτική χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ.

Τα έργα για τα δύο πρώην Ξενία έχουν ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με δικαιούχους τους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή