Λαμπρή η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Λαμπρή η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα κυπαρίσσια που ξεπερνούν τον ένα αιώνα ζωής, τα περιποιημένα φυτά και τα κομψά παρτέρια, οι καλεσμένοι της προχθεσινής δεξίωσης για την 43η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας κατάφεραν να βρουν λίγη δροσιά στο καυτό απόγευμα του Ιουλίου. Εστω και η αίσθηση ότι βρισκόταν κανείς σε ένα κατάφυτο και όμορφο περιβάλλον, δημιουργούσε ένα είδος ευεξίας στην Αθήνα του καύσωνα. Οι αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς φρόντιζαν –από την άλλη– να σκουπίζουν τον ιδρώτα από τα μέτωπα των ευζώνων και των βρακοφόρων, που αντιμετώπισαν αγέρωχα τη ζέστη, ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.

Στις 8.03 μ.μ., ακριβώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την είσοδό του, μετά την προσέλευση όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εστίασε την ομιλία του στο χρέος της προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Τόνισε: «Οσοι ζήσαμε το πραξικόπημα και τις ολέθριες επιπτώσεις του έχουμε ιερό χρέος να μην υποκύψουμε, κατ’ ουδένα τρόπο, στο βάρος της λήθης. Εχουμε όμως εξίσου ιερό χρέος να κληροδοτήσουμε αυτήν τη μνήμη στις επερχόμενες γενιές, για να μη ζήσει, ποτέ στο μέλλον, ο Λαός μας και το Εθνος μας ανάλογη τραγωδία». Ο ανώτατος πολιτειακός άρχων αναφέρθηκε επίσης στη διάκριση των εξουσιών – υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως η δικαστική εξουσία πρέπει να έχει τον σεβασμό των άλλων δύο εξουσιών, ενώ πρέπει να παρέχονται οι εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών. Επρόκειτο για μια βαρύνουσα δήλωση που συζητήθηκε αρκετά στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν αργότερα, στα οποία το θέμα συζήτησης ήταν η έξοδος στις αγορές αλλά και η τεταμένη σχέση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

Το κλίμα –πάντως– ήταν χαλαρό και δεν θύμιζε σε τίποτα τις έντονες πολιτικές κόντρες των ημερών, υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων για το θέρος του 2015. Εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, ακαδημαϊκού, πνευματικού και διπλωματικού κόσμου αντάλλαξαν απόψεις για την επικαιρότητα και βέβαια δεν έλειψαν και οι παρέες με διακομματική σύνθεση. Ο Γιάννης Στουρνάρας έγινε το μήλον της Εριδος πολλών συνομιλητών που ζητούσαν τη γνώμη του για τα οικονομικά τεκταινόμενα. Εκτός από τον δικαστικό κλάδο, που έλαμψε διά της απουσίας του, το ασθενές φύλο δεν είχε επίσης έντονη εκπροσώπηση. Τα τελευταία χρόνια οι προσκλήσεις είναι αυστηρώς προσωπικές και οι προσκεκλημένοι καταφθάνουν χωρίς τις συζύγους τους. Παρά το ότι η έντυπη πρόσκληση ανέφερε με σαφήνεια ότι επιβάλλεται βαθύχρωμο ένδυμα, αρκετές κυρίες αποφάσισαν να παραβούν τον κανόνα και να φορέσουν ανοιχτά ή ζωηρόχρωμα φορέματα, κλέβοντας την παράσταση. Και ορισμένα pochettes ανδρών πάντως δεν πήγαιναν πίσω, δίνοντας τον τόνο σε μια δεξίωση, όπου πολλοί προσήλθαν χωρίς τις γραβάτες τους. Βέβαια, για να βάζουμε και τα πράγματα στη θέση τους, ορισμένες φορές δεν έχει σημασία μόνον τι φοράς: ο Πέτρος Μολυβιάτης πάντα ευθυτενής, μας θύμισε ότι η κομψότητα είναι και ο τρόπος με τον οποίο στέκεσαι και περπατάς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή