Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γνωστός εφευρέτης και φυσικός Νικόλα Τέσλα συνήθιζε κάθε βράδυ να πιέζει 100 φορές τα δάχτυλα των ποδιών του, πράγμα το οποίο, όπως έλεγε, τον βοηθούσε στην τόνωση των εγκεφαλικών του κυττάρων.

Ο Νεύτωνας δε, υπερηφανεύονταν για τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς εργένης. Πέθανε παρθένος, το 1727, έχοντας αλλάξει την παγκόσμια θεώρηση του κόσμου της φυσικής, αφήνοντάς πίσω του πλούσια παρακαταθήκη χιλιάδων σημειώσεων. Κι ο Τέσλα ήταν εργένης αλλά κάποια στιγμή άρχισε να ισχυρίζεται ότι είχε ερωτευθεί ένα περιστέρι!

Ο αντίκτυπος των καθημερινών συνηθειών στον  ανθρώπινο εγκέφαλο

Πολλά από τα πεφωτισμένα μυαλά στον κόσμο ήταν ταυτόχροναι ιδιόρρυθμες και εκκεντρικές προσωπικότητες. Ο Πυθαγόρας για παράδειγμα είχε απαγορεύσει στους μαθητές του να τρώνε ή ακόμη και ν’ αγγίζουν τα φασόλια, επειδή πίστευε ότι οι άνθρωποι και τα φασόλια είναι φτιαγμένοι από την ίδια ύλη, ενώ ο πατέρας του αλεξικέραυνου, Βενιαμίν Φραγκλίνος συνήθιζε να κάθεται γυμνός μπροστά στο ανοιχτό παράθυρό του, γιατί πίστευε ότι έτσι θωράκιζε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όπως φαίνεται, ο δρόμος προς τη δόξα είναι γεμάτος με περίεργες συνήθειες…

Αλλά μήπως όλα αυτά δεν είναι τόσο επιφανειακά όσο φαίνονται; Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ευφυΐα συνδέεται κατά 40% με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κανείς. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι καθημερινές συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του εγκεφάλου και του τρόπου σκέψης μας.

Ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και εκκεντρική ιδιοφυΐα ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Μήπως αν ακολουθούσαμε τις συνήθειές του, επωφελούμασταν κι εμείς από αυτές;

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-1

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές:

10 ώρες ύπνου και μια σιέστα ενός δευτερολέπτου

Είναι αλήθεια ότι ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο και ο Αϊνστάιν το ήξερε καλά, γι’ αυτό και κοιμόταν 10 ολόκληρες ώρες. Συνήθιζε ακόμη να παίρνει έναν υπνάκο διάρκειας 1 μόλις δευτερολέπτου! Για να το πετύχει αυτό, σύμφωνα με κάποιες διαδόσεις, ξάπλωνε στην πολυθρόνα του, κρατώντας ένα μεταλλικό πιάτο κι ένα κουτάλι στα χέρια του. Μόλις του έπεφτε το κουτάλι απ’ το χέρι ο ήχος που έκανε πάνω στο μέταλλο τον ξυπνούσε. Οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις στην ανθρώπινη ιστορία, όπως ο περιοδικός πίνακας, η αποκωδικοποίηση του DNA , λέγεται ότι ήρθαν στο μυαλό των δημιουργών τους  ενώ κοιμόταν. Πηγή έμπνευσης για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν μάλιστα, φημολογείται ότι ήταν ένα όνειρο, όπου είχε δει αγελάδες που πάθαιναν ηλεκτροπληξία! Έχουν βάση όμως όλα αυτά;

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λούμπεκ στη Γερμανία διεξήγαν ένα πείραμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί περισσότερο από τους άλλους είχαν καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένη μνήμη.

Μόλις κοιμηθούμε ο εγκέφαλός μας διέρχεται από κύκλους ύπνου διάρκειας 90-120 λεπτών, καθώς επίσης από τη φάση REM που μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι παίζει πρωταρχικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί πλήρως, δηλώνει ο Στιούαρτ Φόγκελ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα.

Ο μη-REM  ύπνος χαρακτηρίζεται από χιλιάδες εξάρσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου, διάρκειας λίγων μόλις δευτερολέπτων, που ονομάζονται υπνικές άτρακτοι. Όσο περισσότερο κοιμάται κανείς τόσο περισσότερες υπνικές ατράκτους θα έχει, λέει ο Φόγκελ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο περισσότερος ύπνος είναι πάντα ωφέλιμος.

Οι άνθρωποι με περισσότερες υπνικές ατράκτους, όπως ο Αϊνστάιν, τείνουν να έχουν ρέουσα νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, να χρησιμοποιούν περισσότερο τη λογική, και ν’ αναγνωρίζουν σχήματα. «Δεν είναι καλοί όμως στην απομνημόνευση γεγονότων και στοιχείων, πράγμα το οποίο κολλάει με την απέχθεια που είχε ο Αϊνστάιν για το συνήθη τρόπο εκπαίδευσης», προσθέτει ο Φόγκελ.

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-2

Καθημερινός περίπατος

Ο καθημερινός περίπατος ήταν μια συνήθεια που ο Einstein ακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια, όπως και ο πατέρας της θεωρίας της εξέλιξη των ειδών, Δαρβίνος.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το περπάτημα ειδικά σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-3

Το να τρώμε μακαρόνια

Φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα μακαρόνια ήταν αυτό που έκανε το μυαλό του Αϊνστάιν τόσο ξεχωριστό αλλά υπάρχει μια σχετική διαδικτυακή φήμη.

Τα σάκχαρα μπορούν να αποτελέσουν πηγή τόνωσης του εγκεφάλου επομένως 25 γραμμάρια  υδατανθράκων που αντιστοιχούν σε μισή μερίδα μακαρόνια μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα. Αν όμως το παρακάνει κανείς τρώγοντας το διπλάσιο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την σκέψη του, λέει ο ψυχολόγος Λέι Γκίμπσον.

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-4

Το κάπνισμα πίπας

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές σήμερα αλλά ο Αϊνστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής και πίστευε, ότι τον βοηθούσε στο να ακολουθεί μια πιο αντικειμενική κρίση στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Μάζευε ακόμη και τις γόπες από το δρόμο κι άδειαζε το λιγοστό καπνό μέσα στην πίπα του.

Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά ασθενειών όπως ο καρκίνος των πνευμόνων. Επομένως, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς  ότι ο Αϊνστάιν ήταν απλά έξυπνος και το κάπνισμα είχε καμία σχέση με την ευφυΐα του.

Υπάρχει όμως ένα μυστήριο γύρω από το κάπνισμα καθώς 15ετής έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 20.000 εφήβων στις ΗΠΑ και παρακολουθούσε την εξέλιξή τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ξεκίνησαν το κάπνισμα με εντονότερους ρυθμούς στην ενήλικη ζωή τους σε σχέση με τους υπολοίπους. Οι επιστήμονες δεν μπορούν δώσουν καμία εξήγηση σε αυτό αλλά δε φαίνεται να ισχύει παντού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο π.χ οι καπνιστές συνήθως έχουν χαμηλότερο IQ.

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-5

Το να μην φοράμε κάλτσες

Από τη λίστα με τις παραξενιές του Αϊνστάιν δε θα μπορούσε να λείπει η απέχθειά του προς τις κάλτσες. Σε γράμμα προς τη σύζυγό του Έλσα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όταν ήμουν νέος, κατάλαβα ότι το δημιουργείται πάντα τρύπα στις κάλτσες στο σημείο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού κι έτσι σταμάτησα να φοράω κάλτσες».

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-6

Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μελέτες που ν’ αποδεικνύουν ότι το ιδιαίτερο στυλ του Αϊνστάιν συνδέεται με τη νοημοσύνη του.

Αϊνστάιν: Οι παράξενες συνήθειες μιας ιδιοφυΐας-7

Τέλος, μια συμβουλή από τον ίδιο τον Αϊνστάιν: «Το σημαντικό στη ζωή είναι να μη σταματά κανείς ποτέ ν’ αμφισβητεί. Η ανθρώπινη περιέργια έχει σίγουρα κάποιο λόγο ύπαρξης», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 1955.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή