Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Tο τέλος της εποπτείας δεν θα έλθει το 2018

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Tο τέλος της εποπτείας δεν θα έλθει το 2018

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι μακρύς και όλα δείχνουν ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας δεν θα έλθει το 2018. Παράλληλα το γραφείο εκτιμά πως οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανάπτυξη του 2017 δεν αποκαλύπτουν τα προβλήματα της χώρας.

Η έξοδος ωστόσο στις αγορές είναι ένα θετικό μήνυμα όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι στην τριμηνιαία έκθεση τους, σημειώνοντας όμως ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχισθούν και δεν ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση, υπάρχει κίνδυνος η χώρα να επιστρέψει σε ύφεση και να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις. Παράλληλα, τονίζεται ότι η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες («συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης» και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτό όμως τονίζεται σε κάθε τόνο πως συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως των 113 προαπαιτούμενων εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Στην έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επικρίνει ακόμα τις τακτικές της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη, συνδεόντας τις με την οικονομία και την ύφεση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση απελευθέρωσε αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας (rule of law, διάκριση των εξουσιών, οικονομία που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο)».

Στην έκθεση προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν. Όπως σημειώνεται, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% το 2017 και το 2018 το 3%, η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη.

«Για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή