Σκληρές δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν – Τι απαντά η Τουρκία

Σκληρές δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν – Τι απαντά η Τουρκία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και η Ισραήλ, το σημερινό σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, στον απόηχο τόσο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Ιερουσαλήμ όσο και των ερωτηματικών που έχουν δημιουργήσει οι συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καταπιέζει βάναυσα την κουρδική μειονότητα και φυλακίζει δημοσιογράφους», γράφει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.  

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά το χθεσινό κάλεσμα του Ερντογάν στους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να «επισκεφτούν» και να «προστατέψουν» την Ιερουσαλήμ αλλά και των συναφών εμπρηστικών δηλώσεων του  περί «βεβήλωσης» του τεμένους Αλ Ακσά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και αποτυχίας των μουσουλμάνων να «διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην Ιερουσαλήμ».

Νωρίτερα από την τουρκική πλευρά επικρίθηκε και η απόφαση του Ισραήλ να τοποθετήσει συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραηλινό ΥΠΕΞ σε νέο του σχόλιο στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι «είναι παράλογο να παραδίδει (η Τουρκία) μαθήματα στο Ισραήλ, τη μόνη πραγματική δημοκρατία στη περιοχή. Οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν περάσει». 

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε τη δήλωση από την πλευρά του Ισραήλ. 

Ειδικότερα, απαντώντας κυρίως στην τελευταία αναφορά του Ισραήλ στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοινότητες με διαφορετικό θρήσκευμα συνυπήρχαν ειρηνικά», ενώ απολάμβαναν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.   

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι Εβραίοι θα περιμέναμε να γνωρίζουν καλύτερα και να εκτιμούν την μοναδική ανοχή την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρει αιχμηρά η Αγκυρα και προσθέτει: «Σήμερα, στην Τουρκία η θρησκευτική ελευθερία είναι επίσης προστατευμένη από το κράτος». Παράλληλα, σημείωσε ότι το τέμενος Αλ Ακσά είναι «το τρίτο πιο ιερό μέρος για όλους του μουσουλμάνους» και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα του Ισλαμικού κόσμου. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οξύνει την κατάσταση, λέγοντας ότι «είναι φανερό πως οι προσπάθειες να υπομονευτεί το γεγονός ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή, δεν θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αλλά ούτε και στη λύση της διαμάχης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών».  

Για αυτό, η ευθύνη από την πλευρά του Ισραήλ είναι να επαναφέρει το status quo στην Πλατεία Τεμενών και να άρει όλους τους περιορισμούς στη θρησκευτική ελευθερία, καταληγεί η Τουρκία.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή