Τσίπρας: Η διαπραγμάτευση κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

Τσίπρας: Η διαπραγμάτευση κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να οικοδομήσει το δικό του success story από τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον Alpha. «Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» δήλωσε, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε ότι έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής αν και στην αγορά εργασίας ο δρόμος είναι μακρύς.

Παράλληλα, παρουσίασε την πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης ως διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. «Βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%» είπε ο πρωθυπουργός για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά, «το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα succses story». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε, παράλληλα, να διασκεδάσει την κριτική που του ασκείται για την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησής του (σ.σ. και άρα τα μέτρα που σήμερα επιβαρύνουν τους πολίτες). «Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει και τη διαπράγματευση και τον συμβιβασμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «του δώσαμε τη δυνατότητα να το κάνει μέσω των εκλογών του Σεπτεμβρίου».

Επεδίωξε, δε, να στείλει το μήνυμα ότι το μνημόνιο και τα μέτρα που ακολούθησαν ήταν λόγω των… υπέρτερων δυνάμεων της Ευρωζώνης.  «Σε εκείνη τη διαπραγμάτευση έδωσε και «την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, με αυτοπεποίθηση και πίσω για να μην ματαιώσω την εντολή των πολιτών» ενώ σχολιάζοντας τις αιτιάσεις Βαρουφάκη σημείωσε: «Δεν μπορεί η μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση και πρωτίστως ο λαός μας να ευτελίζεται στα "εγώ" του καθενός».

«Τζογάρει μονίμως η αντιπολίτευση»

Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι, είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί το αύριο με καλύτερους όρους.

Για χρέος

Για το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (…), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Ακόμη, επισήμανε πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ως προς την κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας δεν μετέβαλε στάση, αφού εμμέσως έκανε λόγο για διακρίσεις στις δικαστικές αποφάσεις. «Στη Δημοκρατία υπάρχει διάκριση εξουσιών και όχι εξουσία διακρίσεων» ήταν το σχόλιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος και προσέθεσε ότι «και ο λαός δικαιούται να ασκεί κριτική στις αποφάσεις». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή