ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σημαντική πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μακρόν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποχώρησε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα, συγκεντρώνοντας πλέον το ίδιο ποσοστό θετικών και αρνητικών τοποθετήσεων για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του (42%), ενώ εκείνη του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ κατέγραψε ελαφριά άνοδο (+2% στο 41%), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Οι αρνητικές κρίσεις για τα πεπραγμένα του Γάλλου πρόεδρου κατέγραψαν μεγάλη άνοδο, της τάξεως των 15 μονάδων, ένδειξη, σύμφωνα με την Ipsos, του τερματισμού των δύο μηνών της «περιόδου χάριτος» μετά την άφιξή του στο Ελιζέ. Το 16% (-12) των προσώπων που ερωτήθηκαν δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο που δημοσιεύει το περιοδικό Le Point.

Στο αντίστοιχο στάδιο της θητείας τους, οι προκάτοχοι του Μακρόν είχαν αισθητά πιο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας: οι θετικές κρίσεις για τον Νικολά Σαρκοζί ανέρχονταν το 66% το καλοκαίρι του 2007 και στο 55% για τον Φρανσουά Ολάντ πέντε χρόνια αργότερα.

Αν και οι θετικές γνώμες για τον Εντουάρ Φιλίπ αυξήθηκαν κατά δύο μονάδες και έφθασαν το 41%, μεγάλη αύξηση κατέγραψαν επίσης οι αρνητικές κρίσεις (36%, +12), ενώ το 23% (-14) των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε άποψη.

Η δημοσκόπηση έγινε μέσω Διαδικτύου την 21η και την 22α Ιουλίου σε δείγμα 1.022 προσώπων ηλικίας 18 ετών και πάνω, με χρήση της μεθόδου των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος κυμαίνεται από τη 1,4 ως τις 3,1 μονάδες.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ