ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» οργάνωσης για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων με bitcoin

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου «εγκεφάλου» εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος ξέπλυνε μεγάλα χρηαμτικά ποσά χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό νόμισμα (bitcoin), προχώρησε στη Χαλκιδική, το Τμήμα Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.  

Πρόκειται για 38χρονο υπήκοο Ρωσίας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. όπου διώκεται δυνάμει σχετικού εντάλματος σύλληψης, «Εντολή Προσωρινής Συλλήψεως και Κατάσχεσης Αντικειμένων» από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος, ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., και τέλος συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία. 

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 38χρονος από το έτος 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bitcoin.

Στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας δρομολογητής (router), φωτογραφική μηχανή και τέσσερις πιστωτικές κάρτες.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ