Νέα εισβολή του «Ρουβίκωνα» στo Kοινοβούλιο

Νέα εισβολή του «Ρουβίκωνα» στo Kοινοβούλιο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση, αρνητικές εντυπώσεις και θύελλα κριτικής προς την κυβέρνηση προκάλεσε χθες η νέα εισβολή μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στον υποτίθεται καλά φρουρούμενο προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη φορά την τελευταία διετία που η εν λόγω οργάνωση πραγματοποιεί τέτοια ενέργεια, πετυχαίνοντας να «σπάσει» τα μέτρα περιμετρικής φύλαξης της Βουλής και εισβάλλοντας στον προαύλιο χώρο να αναρτήσει αυτή τη φορά πανό στα σκαλιά της εισόδου του κτιρίου από την οποία εισέρχονται πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές, και να γεμίσει τον χώρο με μικρά χαρτιά που πάνω τους ήταν τυπωμένα συνθήματα υπέρ της Ηριάννας και των «πολιτικών κρατουμένων».

Το χθεσινό περιστατικό διήρκεσε για λίγα λεπτά της ώρας, με πρωταγωνιστές 16 άτομα. Αξιοσημείωτο είναι πως μετά την ετεροχρονισμένη αντίδραση των αστυνομικών – και της φρουράς του Κοινοβουλίου, κατεγράφη έναρξη διαδικασίας «σύλληψης» ή κατ’ άλλους προσαγωγής των «εισβολέων». Αφού «εγκλωβίστηκαν» από αστυνομικούς, οδηγήθηκαν σε σημείο του προαύλιου της Βουλής, όπου και φάνηκε να περιμένουν αστυνομικά οχήματα για την απομάκρυνσή τους από τον χώρο του Κοινοβουλίου. Παρέμειναν περικυκλωμένοι πλέον από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ πράγματι έπειτα από λίγη ώρα, έφθασαν περιπολικά και ένα πούλμαν της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο σταμάτησε ακριβώς έξω από την είσοδο επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Μάλιστα, εθεάθησαν ορισμένοι να οδηγούνται ένας ένας (με χειροπέδες σύμφωνα με μαρτυρίες) εντός των περιπολικών. Ωστόσο, η εν λόγω διαδικασία φάνηκε να σταματά.

Η «μπάρα»

Ελάχιστα αργότερα, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής γνωστοποιήθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «με εντολή του προέδρου της Βουλής και μετά επικοινωνία του κ. Βούτση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη», οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία των μελών της ομάδας που εισέβαλε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο ερώτημα αναφορικά με το πώς κατάφεραν να «σπάσουν» τα μέτρα φρούρησης του χώρου της Βουλής, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αρμοδίως ελέχθη ότι εκμεταλλεύθηκαν το άνοιγμα της «μπάρας» που υπάρχει στην είσοδο, όταν προσέγγισε τον χώρο το υπηρεσιακό όχημα με το οποίο ερχόταν στη Βουλή για νομοθετική εργασία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. «Ετρεξαν ξαφνικά πίσω από το αυτοκίνητο του κ. Χουλιαράκη κι έτσι έφθασαν στο εσωτερικό προαύλιο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κατόπιν αυτού, απορίες για τον βαθμό ασφάλειας του χώρου φέρεται να εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Στραβά μάτια»

«Ξέφραγο αμπέλι (και) η Βουλή. Να αναζητηθούν οι ευθύνες αμέσως» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεσμοθετεί την ανομία και παραδίδει το κράτος και τώρα το Κοινοβούλιο, βορά στους κάθε είδους μπαχαλάκηδες, που η ίδια εξέθρεψε στην… κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Τώρα, διεκδικούν όσα τους έταξαν, στην… πάνω πλευρά της πλατείας, εισβάλλοντας στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε όλα αυτά τα φαινόμενα, γιατί πολύ απλά προστατεύει τα δικά της παιδιά. Ως πότε;», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ν.Δ.

«Η νέα επίθεση των παρακρατικών των Εξαρχείων και η “εισβολή” τους στο προαύλιο της Βουλής εκθέτει σοβαρά τους υπευθύνους για την ασφάλεια της Βουλής», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (Δημ. Συμπαράταξη) και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία φθείρεται καθημερινά από την ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη βία του παρακράτους των Εξαρχείων».

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνει: «Τελικά και ο “Ρουβίκωνας” έχει ψυχή. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του κ. Τόσκα, που είχε ζητήσει «πλήρη χαρτογράφηση των μπαχαλάκηδων», τα μέλη του “Ρουβίκωνα” προσήλθαν μόνα τους στη Βουλή για να διευκολύνουν το έργο του υπουργού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή