Ωθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το πετρέλαιο

Ωθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το πετρέλαιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και τα καλά αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών οδήγησαν χθες σε άνοδο όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η χρηματιστηριακή αξία της Amazon υπερέβη για πρώτη φορά το όριο του μισού τρισ. δολ., φθάνοντας στα 502,6 δισ. δολ. Από τα τέλη του περασμένου έτους έχει αυξηθεί κατά 146,3 δισ. δολ.

Αλλωστε, η μετοχή της, που χθες σημείωσε άνοδο 1,03%, στα 1,050 δολ., έχει καταγράψει κέρδη 40% από την αρχή της χρονιάς και 5,75% από την αρχή του μήνα. Ο κολοσσός των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου συγκαταλέγεται πλέον σε μια ελίτ εταιρειών, των οποίων η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει τα 500 δισ. δολ.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η Apple, η Alphabet και η Microsoft. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικών πωλήσεων, της Wal-Mart, αυξήθηκε πολύ λιγότερο, συγκεκριμένα κατά 23 δισ. δολ., φτάνοντας στα 235,4 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, μέχρι στιγμής το 25% των εταιρειών του δείκτη MSCI Europe έχει ανακοινώσει αποτελέσματα και το 40% παρουσιάζει κέρδη καλύτερα από τις προβλέψεις.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε χθες η πετρελαϊκή Tullow Oil. Η μετοχή της πετρελαϊκής που δραστηριοποιείται στην Αφρική σημείωσε άνοδο 7,9%, καθώς είχε αναφέρει αύξηση πωλήσεων κατά 46% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον Αντζελο Μέντα, στέλεχος της Banor SIM του Μιλάνου, «οι ενδείξεις είναι θετικές για τις μετοχές των ενεργειακών και ιδιαιτέρως για τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στις πετρελαϊκές». Το πετρέλαιο κινούνταν ανοδικά, με το αργό ΗΠΑ να βρίσκεται το βράδυ γύρω στα 48,66 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 50,92 δολ. το βαρέλι. Σύμφωνα με το Reuters, η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτης Cac 40 της Γαλλίας και Ftse Mib του Μιλάνου που έκλεισαν και οι δύο με κέρδη 0,56%. Ο Ιbex 35 της Μαδρίτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,49% και ο Xetra Dax με άνοδο 0,33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή