Βήμα βήμα η επιστροφή στις αγορές, λέει το Βερολίνο

Βήμα βήμα η επιστροφή στις αγορές, λέει το Βερολίνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Hταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο της Ελλάδας είχε επιτυχία» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές την έκδοση του πενταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ. Το «χαιρετίζουμε αυτό το βήμα» υπογράμμισε ο κ. Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, προσθέτοντας πως «στόχος της όλης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα κάποτε στα δικά της πόδια, δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές».

Ερωτηθείς ο κ. Βάισγκερμπερ κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες, αφού από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ, τόνισε ότι «η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε άλλη ερώτηση που δέχθηκε, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, για το επιτόκιο δανεισμού των δανειστών που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε το πενταετές ομόλογο, ο κ. Βάισγκερμπερ απάντησε ότι «το ύψος του επιτοκίου διαμορφώνεται από την αγορά» και υπογράμμισε ότι «παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή.

»Η επιστροφή στις χρηματαγορές δεν γίνεται μονομιάς αλλά πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά», σημείωσε ο κ. Βάισγκερμπερ και προσέθεσε: «Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί η επιστροφή. Αυτό έχει συμβεί τώρα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Βάισγκερμπερ σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρώτο τεστ. Το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και παρέπεμψε επίσης στις προχθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν πρέπει να ατονήσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή