Ρουβίκωνας: Το χρονικό των επιθέσεων-καταλήψεων από το 2015

Ρουβίκωνας: Το χρονικό των επιθέσεων-καταλήψεων από το 2015

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας την 8η Μαρτίου 2015, πραγματοποιώντας κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Περίπου 40 αναρχικοί, μέλη της αυτοαποκαλούμενης «συλλογικότητας» είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, αναρτώντας πανό στην είσοδο του κτιρίου και πετώντας φέιγ βολάν για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄. Το αίτημά τους ικανοποίησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μερικές εβδομάδες αργότερα.

Ενα μήνα μετά, το μεσημέρι της 1ης Απριλίου, τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν ηχηρή επανεμφάνιση καταλαμβάνοντας το Περιστύλιο της Βουλής. Η «παρέμβαση» είχε γίνει σε ένδειξη αλληλεγγύης σε αναρχικούς απεργούς πείνας, ενώ στο κείμενο-προκήρυξη που είχαν –τότε– αναρτήσει στο Διαδίκτυο τα μέλη της ομάδας είχαν υποστηρίξει: «Την πόρτα της Βουλής την έκλεισαν μετά την άφιξή μας. Αν θέλαμε, μπαίναμε». Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, μέλη της ίδιας ομάδας πραγματοποίησαν δεκάδες συμβολικές καταλήψεις ή καταδρομικές επιθέσεις σε εταιρείες, πρεσβείες και προξενεία, γραφεία κομμάτων και ΜΜΕ, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, σε κυβερνητικά κτίρια κ.ά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέλη της «συλλογικότητας» προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων και αφέθηκαν ελεύθερα δίχως να ασκηθούν διώξεις εις βάρος τους. Οι εξαιρέσεις μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τέσσερα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατηγορήθηκαν για τον βανδαλισμό των γραφείων του ΤΑΙΠΕΔ, τον Σεπτέμβριο του 2015. Δύο μέλη της ίδιας ομάδας ταυτοποιήθηκαν και κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή τους στον βανδαλισμό των γραφείων του «Πρώτου Θέματος», τον Απρίλιο του 2016, ενώ στα τέλη Αυγούστου 2016 δέκα μέλη της συλλογικότητας συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ενώ επιχειρούσαν να καταστρέψουν τα διόδια του Κιάτου.

Τον Αύγουστο του 2016, τέλος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Ρουβίκωνα» είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας, στο κέντρο της Αθήνας. Οι διώξεις που ασκήθηκαν ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και οι κατηγορούμενοι δεν αντιμετώπισαν σοβαρές ποινικές συνέπειες.

Σύλλογος με τη βούλα

Υπήρξαν σκέψεις και διερευνητικές συζητήσεις για το ενδεχόμενο οι ξεχωριστές δικογραφίες που αφορούσαν τις δράσεις του «Ρουβίκωνα» να συνενώνονταν σε μία μεγάλη δικογραφία που θα επέσειε ένα «βαρύτερο» κατηγορητήριο και θα απενεργοποιούσε τα μέλη της ομάδας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, όπως αποκάλυψε η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, το φθινόπωρο του 2016 τα μέλη του «Ρουβίκωνα» συνέταξαν καταστατικό για την ίδρυση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων “Αθήναιον”» , ενώ τον Ιανουάριο του 2017 το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικό του σωματείου και διέταξε την εγγραφή του στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Τον Μάιο, αντίστοιχα, ο «Ρουβίκωνας» παρουσίασε και την πολιτική του ταυτότητα αρχικά με κείμενο στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια σε ανοικτή εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων. Τα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν της χθεσινής εφόδου στον αύλειο χώρο της Βουλής, οι συμμετέχοντες στη συλλογικότητα εισέβαλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και επιτέθηκαν στο δημαρχείο Ζωγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή