ΚΟΣΜΟΣ

Νέο άδειασμα Σέσιονς, σε άδεια ο Τίλερσον

A.P.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ αναχωρεί χθες από τον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε επιδοθεί σε νέα επίθεση εναντίον του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ

ΟΧΑΪΟ.Σε νέα ομοβροντία –μέσω Twitter– με στόχο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλάμβανε ότι δεν τρέφει την παραμικρή εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης του, επιδόθηκε χθες ο Ντόναλν Τραμπ. Την ίδια στιγμή, την αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης τροφοδοτεί η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ και αφορά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, να εξασφαλίσει ολιγοήμερες διακοπές «για να ξεκουρασθεί». Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Τίλερσον, ο υπουργός έχει εκφράσει κατ’ ιδίαν την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Στο μεταξύ, επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς προκάλεσε η ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδέχονται διεμφυλικά άτομα στις ένοπλες δυνάμεις. Η αιφνίδια απόφαση δημοσιοποιήθηκε, επίσης, στο Twitter, «έπειτα από διαβουλεύσεις με στρατηγούς κι εμπειρογνώμονες του στρατού», όπως έγραψε.

Ισχνή, αλλά συμβολικά σημαντική νίκη επί της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης του πρώην προέδρου Ομπάμα γιόρτασε πάντως ο Τραμπ, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην «απελευθέρωση από τον εφιάλτη του Obamacare». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε ενώπιον πλήθους στην πόλη Γιανγκστάουν του Οχάιο, λίγες ώρες μετά την ψήφο της Γερουσίας, που επέτρεψε την έναρξη της συζήτησης για ακύρωση του Obamacare. Η ψήφος αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη μετάβαση του αντιπροέδρου Πενς στη Γερουσία και στην ψήφο του υπέρ της πρότασης των Ρεπουμπλικανών. Λίγες ώρες μετά την έναρξη διαδικασίας συζήτησης της πρότασης αναίρεσης της μεταρρύθμισης Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικανοί δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς εννέα από τους 52 Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας αρνούνταν να εγκρίνουν το σχέδιο ακύρωσης και αντικατάστασης της μεταρρύθμισης του πρώην προέδρου.

«Επιδιώκουμε να περάσουμε τα αναγκαία νομοσχέδια, που θα επιτρέψουν την άρση του αποτυχημένου νόμου Ομπάμα», είπε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες του έργου αυτού.

Δημοκρατικοί επικριτές της πρωτοβουλίας αυτής των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν ότι η πολιτική Τραμπ θα στερήσει την υγειονομική κάλυψη από εκατομμύρια Αμερικανούς.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ