Λιγότεροι διαμαρτυρόμενοι στη Μόρια

Λιγότεροι διαμαρτυρόμενοι στη Μόρια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή κινητοποίηση, σε σχέση με αυτή του Σεπτεμβρίου του 2016, για την αποσυμφόρηση του κέντρου της Μόριας πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι της περιοχής και των γύρω χωριών. Κάτοικοι ξεκίνησαν από την Επάνω Σκάλα για να παραδώσουν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ελάχιστοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της Μόριας, Νίκου Τρακέλλη, ο οποίος επισήμανε: «Δεν μπορεί μέσα σε ένα κέντρο φιλοξενίας που είναι για 2.000 άτομα να είναι 3.500 και να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα. Το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουμε εδώ και δύο και πλέον χρόνια».

Στο μεταξύ, εντός του κέντρου της Μόριας η κατάσταση έχει ηρεμήσει, μετά την επιχείρηση-«σκούπα» μεταναστών από πλευράς Αρχών, που η αίτησή τους για άσυλο απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατούνται μέχρι να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι υπόθεση των μηνύσεων εναντίον αστυνομικών, τις οποίες κατέθεσαν συλληφθέντες πρόσφυγες και μετανάστες για τα επεισόδια της 18ης Ιουλίου. Ανακοίνωση εξέδωσαν 15 εκπρόσωποι προσφυγικών κοινοτήτων, ΜΚΟ και φορείς αναφέροντας: «Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πληροφορίες, τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες για κατάχρηση βίας από την πλευρά των αρχών ασφαλείας στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου.

Το οπτικό υλικό που απεικονίζει σκηνές βίαιης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης προσφύγων προκαλεί αποτροπιασμό, ενώ οι πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις γεννούν έντονη ανησυχία. Επιπλέον, video που καταγράφει την επίθεση των ΜΑΤ, η δράση πολιτών που εμφανίζονται να πρωτοστατούν στους ξυλοδαρμούς με ανελέητη βαρβαρότητα, υπό την ανοχή των αστυνομικών, εγείρει πολλά ερωτήματα και χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές». Ο Στρατής Σκουντιανέλλης, ένας από τους δικηγόρους που παρέχουν νομική συνδρομή στους συλληφθέντες, τόνισε μεταξύ άλλων στην «Κ» ότι «από τη συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων έχουν εγερθεί ισχυρισμοί όχι μόνο περί κατηγορηματικής άρνησης των κατηγοριών και αποδεδειγμένης απουσίας τους από τον τόπο των επεισοδίων κατά τον χρόνο που αυτά διαδραματίστηκαν, αλλά και περί άσκησης πολύμορφης και εξαιρετικά μανιώδους, αδιάκριτης και αναίτιας βίας εις βάρος τους εκ μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή