Ενα χωριό μόνο με αδέσποτα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το χωριό Μαυροπηγή, στη Δυτική Μακεδονία, να έχει από καιρό εκκενωθεί από ανθρώπους, πολλαπλασιάζονται, όμως, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν αβοήθητα στους άδειους δρόμους. Οι κάτοικοι φεύγοντας άφησαν πίσω τους ορισμένα κατοικίδια, ενώ εν συνεχεία άρχισαν πολλοί ιδιοκτήτες ζώων από τις γύρω περιοχές, να μεταφέρουν στο χωριό-φάντασμα ανεπιθύμητα πλέον ζώα, ως επί το πλείστον σκύλους. «Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να ζει στη Μαυροπηγή μεγάλος αλλά όχι σταθερός αριθμός ζώων: τριάντα βρίσκονται μόνον στην κεντρική πλατεία, πολλά άλλα που έχουν σχηματίσει αγέλες “συχνάζουν” σε άλλα σημεία του χωριού, ενώ μοιραία γεννιούνται συνεχώς κουτάβια, πολλά εκ των οποίων ως πιο ευάλωτα, πεθαίνουν από ασθένειες, όπως ο τύφος», περιγράφει ανήσυχη στην «Κ» η κ. Τριανταφυλλιά Πέτρου την κατάσταση για πάνω από 70 ζώα. Η νεαρή φιλόζωη από την Πτολεμαΐδα μαζί με έναν εθελοντή από χωριό της ευρύτερης περιοχής προσπαθεί να φροντίζει σε εβδομαδιαία βάση τα παραμελημένα ζώα, ταΐζοντας και ποτίζοντάς τα – ωστόσο, οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες.

«Χείρα» βοηθείας αναμένουν την Παρασκευή από την Animal Action, η οποία είχε λάβει σχετική έκκληση. «Θέτουμε ως προτεραιότητα αρχικά τη στείρωση των θηλυκών, που υπολογίζουμε σε είκοσι, εφόσον καταστεί δυνατό, θα προχωρήσουμε και σε στείρωση των αρσενικών, ενώ θα συνεχίσουμε τον εφοδιασμό με φάρμακα, ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν η ευζωία» σημειώνει η κ. Σεραφίνα Αβραμίδου, υπεύθυνη δράσεων της Animal Action. «Πλάι στους ήδη υπάρχοντες κινδύνους, ο θόρυβος των κατεδαφίσεων, που έχουν ήδη αρχίσει, τρομάζει τα ζώα που αρχίζουν να τρέχουν, να κρύβονται και να χάνονται…» συμπληρώνει η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Πέτρου, ευκταίο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο, όπου θα μπορούσαν να μεγαλώσουν προστατευμένα ειδικά τα κουτάβια. «Μου ζητούν να βρούμε σπίτια να τα φιλοξενήσουν, αλλά αυτό είναι άθλος, καθώς ήδη υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ζώα για φιλοξενία στην Πτολεμαΐδα και τις γύρω περιοχές» εξηγεί η κ. Πέτρου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν φημίζεται για τη… ζωοφιλία της. «Φόλες, κακοποίηση και εγκατάλειψη ζώων είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ σε σοβαρά ατοπήματα στη διαχείριση του θέματος υποπίπτει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση» υπογραμμίζει η ίδια. Αλλωστε, η μετατροπή της Μαυροπηγής σε τόπο εγκατάλειψης ζώων είναι ενδεικτική της εν λόγω νοοτροπίας. «Σκέφτονται ότι εκεί δεν θα τα βρει ποτέ κανείς» καταλήγει η εκπρόσωπος της Animal Action, που πραγματοποιεί ανάλογες «αποστολές» ευαισθητοποίησης αλλά και περίθαλψης αδέσποτων σε όλη την Ελλάδα. «Πηγαίνουμε σταθερά από δύο φορές τον χρόνο στην Αστυπάλαια, που έχει μεγάλο πρόβλημα με αδέσποτες γάτες αλλά δεν διαθέτει κτηνίατρο, στην Καλαμπάκα και στο Λιτόχωρο, όπου εκεί υπάρχει υπερπληθυσμός σκύλων» σημειώνει η ίδια. «Στα νησιά του Αιγαίου το πρόβλημα με τις αδέσποτες γάτες είναι έντονο» καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή