Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Παιδεία

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Παιδεία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι πολιτικοί τόνοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς προχωρά η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και το νομοσχέδιο θα οδεύσει στην Ολομέλεια. Με αιχμηρή παρέμβαση επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου στόχευσε όχι μόνο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τον σχεδιασμό που προωθεί, αλλά και τη Φώφη Γεννηματά επικρίνοντάς την για την πολιτική στάση που τηρεί έως τώρα.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για σημεία του ν/σ των οποίων ελέγχεται η συνταγματικότητα (π.χ. για τα νέα Συμβούλια που θεσμοθετούνται), ανέφερε χθες (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ότι «το νομοσχέδιο συνιστά έναν μηχανισμό επιστροφής στο παρελθόν. Καταστρέφουμε το μέλλον της χώρας στο πιο ευαίσθητο πεδίο που είναι το διανοητικό κεφάλαιο, η ικανότητα παραγωγής γνώσης, δηλαδή η ικανότητα να καινοτομείς, η ικανότητα να είσαι μέσα στο παιχνίδι της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης».

Την ίδια στιγμή, η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, που κατά τη διάρκεια της θητείας της ψηφίστηκε με 255 ψήφους ο ισχύων νόμος για τα ΑΕΙ, στην παρέμβασή της είχε δύο στόχους. Επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διότι, κατ’ αρχάς, το ν/σ θα ψηφιστεί εν μέσω θέρους. «Δικαιοσύνη, θεσμοί, οικονομία, Υγεία, Παιδεία! Ολα τον Ιούλιο. Στην Παιδεία, “η αντιμεταρρύθμιση” είναι προ των πυλών. Αντί για διεθνοποίηση, εσωστρέφεια. Αντί για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και την οικονομία, δογματική απομόνωση. Αντί για πραγματική ελευθερία του λόγου με κανόνες σε οργανωμένο πλαίσιο, ξανά το δήθεν άσυλο για την προστασία των εξωπανεπιστημιακών συμμοριών. Παράδοση της διοίκησης των ΑΕΙ στην κομματοκρατία. Υποβάθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών. Κλείνουν οι πόρτες για καθηγητές και φοιτητές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Ολα αυτά οδηγούν στην πτώση της ποιότητας των σπουδών και είναι εις βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά Ελλήνων, ενώ οι έχοντες οικονομική δυνατότητα θα βρουν διέξοδο στο εξωτερικό» είπε. Ωστόσο, τα βέλη της Αννας Διαμαντοπούλου εισέπραξε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Ηδη, ο Σταύρος Θεοδωράκης το έθεσε ως πρώτο θέμα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε πρώτο θέμα στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περίμενα, η Φώφη Γεννηματά που έζησε, ως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, όλη την τιτάνια προσπάθεια της μεταρρύθμισης και της συναίνεσης των 255 βουλευτών, να έθετε το θέμα της Παιδείας στην κορυφής της ατζέντας αυτού του καυτού καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής ουδέν», δήλωσε η πρώην υπουργός Παιδείας.

Το νομοσχέδιο δεν θα πετύχει την ευρεία συναίνεση που επιθυμεί ο Κ. Γαβρόγλου, ούτε πολιτική ούτε ακαδημαϊκή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα της αναγνώρισης ως master των πενταετών σπουδών των πολυτεχνείων, το υπουργείο δέχθηκε τα πυρά των πολυτεχνείων που μιλούν για αναγνώριση κενή περιεχομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή