«Ξαφνικός θάνατος» για πολλές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας

«Ξαφνικός θάνατος» για πολλές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «λουκέτο» απειλούνται πολλές ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας στη χώρα μας. Πρόκειται για μονάδες στις οποίες διενεργούνται ιατρικές πράξεις που δεν απαιτούν διανυκτέρευση του ασθενούς σε αυτές. Αιτία είναι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο αλλάζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) δίνοντάς τους διορία προσαρμογής μόλις ενός έτους. Παράλληλα, το σ/ν θέτει μία σειρά περιορισμών, εξαιρώντας ωστόσο από αυτούς τις ΜΗΝ που λειτουργούν εντός κλινικών.

Ειδικότερα, το σ/ν ορίζει διαφορετικές παροχές μεταξύ των ΜΗΝ εντός νοσοκομείων και κλινικών και των αυτοτελών ΜΗΝ, αφού στις πρώτες επιτρέπονται επεμβάσεις με τοπική, γενική και περιοχική (ραχιαία, επισκληρίδιος) αναισθησία, ενώ στις δεύτερες, επεμβάσεις μόνο με τοπική αναισθησία. Επιπλέον, απαγορεύει τη συστέγαση των αυτοτελών ΜΗΝ με ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (π.χ. ιατρεία), απαγορεύει τη λειτουργία ΜΗΝ μεικτών ειδικοτήτων και θέτει τις βάσεις για σύμβαση των ΜΗΝ με τον ΕΟΠΥΥ αρκεί αυτές να είναι σε νοσοκομεία ή κλινικές, εξαιρώντας όμως από τη δυνατότητα αυτή τις αυτοτελείς. Τέλος, προβλέπει νέες τεχνικές προδιαγραφές για πολεοδομικά θέματα όπως π.χ. χρήσης γης, βάζοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα ενός έτους για να προσαρμοστούν σε αυτές οι ΜΗΝ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, η οποία κάνει λόγο για «επιλεκτική, τιμωρητική και ύποπτη αντιμετώπιση» των ΜΗΝ έναντι των κλινικών από την πολιτεία. Οπως αναφέρει η Ενωση, δίνεται μόλις ένα έτος διορία στις ΜΗΝ να συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα, όταν σε αντίστοιχη περίπτωση οι κλινικές είχαν 20 χρόνια περιθώριο. Σύμφωνα με την Ενωση, σήμερα λειτουργούν περισσότερες από 35 ΜΗΝ που έχουν επενδύσει άνω των 210 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχουν βοηθήσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ. «Μόνο οι οφθαλμολογικές ΜΗΝ στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 επεμβάσεις καταρράκτη και 5.000 υαλοειδεκτομές με κέρδος για το κράτος 16.500.000 ευρώ, τα οποία θα δαπανούσε για τις αντίστοιχες επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ΜΗΝ.

Ενστάσεις

Η Ενωση εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και για τη δυνατότητα που δίνεται στις ΜΗΝ νοσοκομείων-κλινικών να διενεργούν ιατρικές πράξεις με γενική ραχιαία και επισκληρίδιο αναισθησία, τονίζοντας ότι αυτό αντίκειται στις επιταγές της ιατρικής επιστήμης που ορίζει ότι ημερήσια νοσηλεία γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ κάνει λόγο για στρεβλό και άνισο ανταγωνισμό μεταξύ ΜΗΝ κλινικών και αυτοτελών ΜΗΝ από τη δυνατότητα των πρώτων να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει τις διατάξεις «και να σκεφθεί το συμφέρον των πολιτών και τις πολιτικές συνέπειες της επιλεκτικής εύνοιάς της προς τους κλινικάρχες».

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που υιοθέτησαν πολύ νωρίς την Ημερήσια Νοσηλεία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία η Ολλανδία κ.ά., ο δρόμος για την ίδρυση ΜΗΝ άνοιξε το 2011 με σχετικό νόμο, ο οποίος τροποποιήθηκε με άλλο «μνημονιακό» νόμο το 2014. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους εκδόθηκε υπουργική απόφαση που έθετε τις τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία τους και οι οποίες ήταν ουσιαστικά μετάφραση των προδιαγραφών που ισχύουν στη Γερμανία, όπου έχουν θεσπιστεί τα πιο αυστηρά κριτήρια για την ασφάλεια των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή