Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) τα επιτόκια δανεισμού και ανακοίνωσε πως θα αρχίσει «σχετικά σύντομα» να μειώνει το ύψος των κρατικών ομολόγων που αγόρασε την εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης, σημάδι πως έχει εμπιστοσύνη στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες διατήρησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1% με 1,25%, όπως αναμενόταν, και ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να σκληραίνει τη νομισματική της πολιτική με αργό ρυθμό. Η Fed αναφέρει στην ανακοίνωση Τύπου πως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό και πως δημιουργούνται με ικανοποιητικό ρυθμό νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, προσέθεσε πως θα «παρακολουθεί προσεκτικά» την εξέλιξη του πληθωρισμού. Η επιχείρηση μείωσης των περιουσιακών στοιχείων από τα περίπου 4,5 τρισ. δολάρια θα ολοκληρώσει την εποχή ενός αμφιλεγόμενου εργαλείου, της ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με μελέτες της ίδιας της Fed η ποσοτική χαλάρωση ενίσχυσε την αμερικανική οικονομία αλλά σε μικρό βαθμό, ωστόσο η πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν έχει δηλώσει πως αν παραστεί η ανάγκη τότε θα χρησιμοποιούσα ξανά αυτό το εργαλείο νομισματικής πολιτικής. Η σταθερή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει μειώσει την ανεργία στις ΗΠΑ στο 4,3%, δηλαδή κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Ορισμένοι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δηλώσει, ωστόσο, πως η δύναμη της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο.

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Fed είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα άρχιζε εντός του 2017 να μειώνει το ύψος των κρατικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της. Οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν αποφανθεί πως η μείωση θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή