Βραχιολάκι που μας κόβει περιττές δαπάνες με… ηλεκτροσόκ

Βραχιολάκι που μας κόβει περιττές δαπάνες με… ηλεκτροσόκ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βραχιολάκι που αυτομάτως πραγματοποιεί πάνω μας μια μικρή ηλεκτρική εκκένωση, όταν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα θα θέλαμε, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομούμε χρήματα. Αυτή η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας υπάρχει ήδη και, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ο Μανές Σέτι, που την επινόησε, έχει πουλήσει 50.000 κομμάτια. Δεν δυσκολεύτηκε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intelligent Environments. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε το λογισμικό που συνδέει το βραχιολάκι με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων το αγόρασαν.

Πρόκειται για το Pavlok, όπως βάφτισε ο Σέτι το βραχιολάκι, για να θυμίζει το όνομα του Ρώσου επιστήμονα Ιβάν Παβλόφ, που έγινε γνωστός για την έρευνά του για τα εξαρτημένα ανακλαστικά. Εξαρτημένα ανακλαστικά είναι ο μηχανισμός του νευρικού συστήματος που συνδέει ένα εξωτερικό ερέθισμα με μια σωματική κατάσταση, πόνο ή πείνα, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα όταν επαναλαμβάνεται το ίδιο εξωτερικό ερέθισμα, να προκαλείται άμεσα η ίδια σωματική αντίδραση. Ο μηχανισμός των εξαρτημένων ανακλαστικών έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί, συχνά ανεπιτυχώς, ως μέθοδος για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων όπως το κάπνισμα.

Οπως σχολιάζουν οι FT, το Pavlok έχει την ίδια λογική με άλλες παλαιότερες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Chip και Plum, που καταγράφουν τις δαπάνες του χρήστη τους, και όταν ξοδεύει λιγότερα από το σύνηθες, μεταφέρουν χρήματα από τον τρεχούμενο λογαριασμό τους στον ταμιευτηρίου. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτές οι εφαρμογές δεν έχουν κατορθώσει να εμποδίσουν τον χρήστη τους να σπαταλά χρήματα.

Οι ψηφιακές τράπεζες, άλλωστε, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον πελάτη τους, οπτικοποιώντας τη μείωση των χρημάτων του στον λογαριασμό του ως μια πίτα που έχει μειωθεί σημαντικά. Οπως επισημαίνουν οι FT, συνήθως δεν είναι αποτελεσματική ούτε αυτή η μέθοδος, καθώς συχνά οι άνθρωποι προτιμούν να ξεχνούν ό,τι αφορά τις δαπάνες τους. Το Pavlok θεωρεί δεδομένο ότι ο καθημερινός άνθρωπος είναι ανίκανος να λάβει τις σωστές αποφάσεις και παρεμβαίνει για λογαριασμό του, προστατεύοντάς τον από τις κακές του συνήθειες. Δεν επινοήθηκε, άλλωστε, για να αποτρέψει αποκλειστικά και μόνον τις σπατάλες. Ο Σέτι δηλώνει ότι το επινόησε αρχικά για να καταπολεμήσει «τη σοβαρότατη εξάρτησή του από το Facebook», εν ολίγοις χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να μην εξαρτάται τόσο από αυτήν.

Οπως, όμως, τονίζει ο Τομ Στίντον, επικεφαλής της Intelligent Environments που συνέδεσε το Pavlok με τραπεζικούς λογαριασμούς, οι νέες τεχνολογίες, όπως οι ανέπαφες χρεωστικές κάρτες, βοηθούν σήμερα τους ανθρώπους να πληρώνουν γρήγορα. Δεδομένου, όμως, ότι περιορίζουμε δραστικά τη χρήση μετρητών, ίσως να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να έχουμε τον έλεγχο των δαπανών μας.

Η απάντηση είναι, σύμφωνα με την Intelligent Environments, κάτι σαν «τράπεζα των αντικειμένων που συνδέονται με το Διαδίκτυο», δηλαδή των διαφόρων συσκευών και εφαρμογών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και οι οποίες συνδέονται με το Διαδίκτυο. Το Pavlok είναι μία από αυτές, και το μόνο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους FT, η επιφυλακτικότητα των τραπεζών, που δεν πείθονται εύκολα πως είναι καλή ιδέα να κάνουν ηλεκτροσόκ στους πελάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή