Παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας από Ουγγαρία και Σλοβακία

Παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας από Ουγγαρία και Σλοβακία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Τις αμφιλεγόμενες αντιμεταναστευτικές πρωτοβουλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και του Σλοβάκου ομολόγου του Ρομπέρ Φίτσο καταδίκασε σε χθεσινή του –μη δεσμευτική– απόφαση ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ιβ Μποτ.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μποτ, οι προσωρινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, πρέπει να ισχύουν και για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα είχαν κινηθεί νομικά κατά της απόφασης του 2015, η οποία επέβαλε σύστημα ποσοστώσεων για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η απόφαση του κ. Μποτ χαρακτηρίζει το σύστημα ποσόστωσης «κατάλληλο» για να βοηθήσει «την αντιμετώπιση της πίεσης, που υφίστανται οι δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Ιταλία και Ελλάδα, μετά την προσφυγική κρίση του 2015».

Οι λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία έχουν αποφύγει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους, προφασιζόμενες τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε νομική προσφυγή εις βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για αθέτηση των σχετικών τους δεσμεύσεων. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Κομισιόν ανέφερε ότι 24.700 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία προς χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του σχεδίου με στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει 377,5 εκατ. ευρώ για τη νόμιμη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, τη Λιβύη και τον Νίγηρα, προς την Ευρώπη. Συμφωνία του 2016 μεταξύ των Βρυξελλών και της Αγκυρας οδήγησε σε δραστική περιστολή του αριθμού των αφίξεων προσφύγων στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την Ιταλία να αναλαμβάνει τον κύριο όγκο των αφίξεων αυτών μέσω της Λιβύης. Περισσότεροι από 94.400 πρόσφυγες έφθασαν μέχρι στιγμής το 2017 στην Ιταλία, πραγματοποιώντας το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία. Οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή