ΕΛΛΑΔΑ

Εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ στον Ασπρόπυργο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δύο εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, στα οποία ήταν εγκατεστημένες ολοκληρωμένες «γραμμές» παραγωγής-παρασκευής-τυποποίησης και συσκευασίας εντόπισαν στην περιοχή του Ασπροπύργου αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν πάνω από 70 τόνοι λαθραίου καπνού και 8,8 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται στα 32 εκατομμύρια ευρώ. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα και πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος φέρεται να έχουν ένας 49χρονος ομογενής από το Καζαχστάν και τρία ακόμα άτομα.

Στη διάρκεια της έρευνας προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα, τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες  εισαγωγών - εξαγωγών με έδρα τη Βουλγαρία (με ιδιοκτήτες «αχυρανθρώπους») και είχαν υπό τον έλεγχό τους φορτηγά διεθνών μεταφορών.

Εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια στον Ασπρόπυργο, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού εξοπλισμού προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους. Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ), διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα. Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 2 εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, 3 εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, 3 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, 2)αποθήκες τσιγάρων και 2 αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής. Βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 70 τόνοι καπνού και 8.8 εκατομμύρια πακέτα λαθραία τσιγάρα μηχανολογικός εξοπλισμός , 32 φορτηγά, αυτοκίνητα, ανυψωτικά μηχανήματα κ.ά.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ