Τραμπ – ΛΟΑΤΚΙ: Μία σχέση γεμάτη αντιφάσεις

Τραμπ – ΛΟΑΤΚΙ: Μία σχέση γεμάτη αντιφάσεις

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, ημέρα Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Τwitter ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε διεμφυλικά άτομα να υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, καθώς το στρατιωτικό προσωπικό πρέπει να εστιάζει στην αποφασιστική και ολοκληρωτική νίκη και δεν μπορεί να επιβαρύνεται με το τεράστιο ιατρικό κόστος ούτε με την αναταραχή που θα προκαλέσουν στο στράτευμα τα διεμφυλικά άτομα». 

Η ανακοίνωσή αυτή προκάλεσε την έκπληξη Ρεπουμπλικανών ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ που ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα έβαζε τέλος σε τέτοιου είδους ζητήματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Λευκός Οίκος από μεριάς του έσπευσε να παρουσιάσει την ανακοίνωση του Τραμπ ως ένα αυστηρά πολιτικό θέμα που δεν αντικατοπτρίζει τις προσωπικές απόψεις του προέδρου σχετικά με την κοινότητα των διεμφυλικών.

Όταν όμως η εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, ερωτήθηκε αν ο πρόεδρος θα επανεξετάσει το ζήτημα, απάντησε αρνητικά, σχολιάζοντας επίσης ότι η απόφαση του ελήφθη για καθαρά στρατιωτικούς λόγους, και δη λόγους συνοχής.

Η στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, έχει περάσει από διάφορα στάδια, ωστόσο οι σχέσεις του με την κοινότητα εξαρτώνταν από το πώς αυτές θα επηρέαζαν κάθε φορά τα συμφέροντά του, ισχυρίζονται άτομα που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Πέρυσι, παρουσίασε τον εαυτό του ως φιλελεύθερο που προσπαθεί να συγκινήσει τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, υποσχόμενος ότι θα έκανε πολύ περισσότερα από την τότε υποψήφια για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, σχετικά με την προστασία της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. 

Επίσης, μετά το μακελειό στο γκέι κλαμπ Παλς στο Ορλάντο, τον Ιούνιο του 2016, είχε σπεύσει να καταδικάσει τη βία, παρουσιάζοντας τη στήριξή του προς την κοινότητα ως άμυνα κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, επιτυγχάνοντας έτσι τη στήριξη  συντηρητικών και φιλελευθέρων. 

Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της Κέιτλιν Τζέννερ, της πιο γνωστής εκπροσώπου των διεμφυλικών στη χώρα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί όποια τουαλέτα επιθυμεί, ενώ λίγες ώρες αργότερα είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για ένα θέμα πάνω στο οποίο είναι καλύτερα να αποφασίσει κάθε πολιτεία ξεχωριστά.

Η είσοδος στον Λευκό Οίκο έφερε αλλαγές

Ενώ το επιτελείο του έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και ο ίδιος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με υπέρμαχους των δικαιωμάτων τους, οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ προσιδιάζουν περισσότερο στο συντηρητικό υπόβαθρο του προέδρου. Έκτοτε έχουν καταργηθεί τα προστατευτικά μέτρα για τους διεμφυλικούς μαθητές στα σχολεία, έχουν αφαιρεθεί οι πληροφορίες για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και επίσης η Κυβέρνηση αρνήθηκε ν’ αναγνωρίσει την Παρέλαση Υπερηφάνειας (Pride) τον περασμένο Ιούνιο.

Τί λένε όσοι τον γνωρίζουν;

Λένε πως οι δηλώσεις του κάθε άλλο παρά αντιφατικές είναι, καθώς καταδεικνύουν τη σταθερότητα με την οποία διαμορφώνει τις απόψεις του ανάλογα με την περίσταση.

«Δε θεωρώ ότι ο πρόεδρος Τραμπ τρέφει κάποια προσωπική αντιπάθεια για την κοινότητα ΛΟΑΤΚI. Είναι θέμα πολιτικής, τόσο απλά», δήλωσε ο Γκρέγκορι Άντζελο, πρόεδρος μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τα ίσα δικαιώματα για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ κι εκπροσωπεί τους συντηρητικούς. Ο Άντζελο έκανε επίσης λόγο για μια πολιτική σκέψη, σύμφωνα με την οποία  αν ξανανοίξει  το θέμα των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, θα προσελκύσει περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους στις εκλογές του 2018 και θα επιτευχθεί ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι ο Τραμπ θα μπορέσει να επιτύχει ακόμη περισσότερες νίκες σε νομοθετικό επίπεδο.

Το 1980 ο δικηγόρος και μέντοράς του, Ρόι Κον, ήταν ομοφυλόφιλος, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έμοιαζε να ενοχλεί τον Τραμπ. Ο Τραμπ, ήταν μάλιστα από τους πρώτους που έκανε δωρεές για έρευνες σχετικές με το AIDS στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Gay Men’s Health Crisis.  

«Δεν τον ένοιαζε ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάποιου ή οι πολιτικές πεποιθήσεις, αυτό που τον ένοιαζε ήταν το ταλέντο του κι αν μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό», δηλώνει ο Γουάλακ που υπήρξε στενός συνεργάτης του Τραμπ.

Ποια ήταν η στάση του Τραμπ απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ μέχρι σήμερα;

Την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το 1999, ο Τραμπ είχε το πιο φιλελεύθερο πρόγραμμα για την εποχή σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της άρσης του τότε ισχύοντος αποκλεισμού των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να μπορούν να υπηρετούν ελεύθερα, αλλά και να τυγχάνουν ειδικής προστασίας βάσει του Νόμου του 1964, ο οποίος απαγόρευε κάθε διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα τη θρησκεία, το φύλο κτλ.

Είχε προτείνει ακόμη οι ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών να τυγχάνουν ίδιας προστασίας με το γάμο, όμως το 2011 άλλαξε γνώμη.

Τότε οι θέσεις του είχαν και πάλι πολιτική σκοπιμότητα, καθώς ήθελε να ξεχωρίσει τον εαυτό του από τον αντίπαλό του Πατ Μπουσάναν, ο οποίος ασκούσε δριμεία κριτική στις μειονότητες και τους ομοφυλόφιλους.

Ωστόσο, η επιλογή του Μάικ Πενς ως συνυποψήφιου του για τη θέση του αντιπροέδρου, αποτελεί απόδειξη ότι ο Τραμπ έμεινε πιστός στη συντηρητική του ιδεολογία, καθώς ο πρώτος είχε προτρέψει τις οικογένειες με ομοφυλόφιλα παιδιά να τα πάνε για θεραπεία έτσι ώστε να γίνουν ετεροφυλόφιλα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή