Ελληνικό πανηγύρι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετέθη επικεφαλής ατάκτων ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τελικώς συνέπηξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Παίζων μάλλον παρά σπουδάζων. Αλλά στις εκλογές του 2012 ανεδείχθη σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Και επήλθε πανικός εις το κατεστημένο και τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις, διότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία διακυβευόταν η παραμονή της Ελλάδος στη Ζώνη του Ευρώ.

Αυτά έως και το πρώτο εξάμηνο της διακυβερνήσεως της χώρας από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, οπότε το καλοκαίρι του 2015 επήλθε η δραματική στροφή του, αποδοχή του νέου μνημονίου, με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, διάσπαση των ατάκτων, εκλογές και ανεδείχθη εκ νέου πρωθυπουργός.

Το τέλος των διαπραγματεύσεων –σε αυτήν τη φάση– και η «έξοδος στις αγορές», ό,τι και εάν υποδηλοί η φράση, θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν ως νίκη περιφανής του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Και όντως αυτό συνέβη, με τις απαραίτητες προτροπές, και με επιφυλάξεις μη διατυπούμενες δημοσία ωστόσο, λόγω ελλείψεως εμπιστοσύνης προς Δαναούς, εν γένει.

Ο αναγκαστικός και βίαιος προσηλυτισμός του κ. Τσίπρα και η αποδοχή εκ μέρους τού πρώην ηγέτη των ατάκτων της ευρωπαϊκής τάξεως πραγμάτων προκάλεσαν σύγχυση και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συστημική αντιπολίτευση της χώρας.

Ωστόσο, η παραμονή στην εξουσία αποτελεί ισχυρότατο λόγο συσπειρώσεως των βουλευτών της πλειοψηφίας. Πέραν τούτου, από τη δραματική μετάλλαξη του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 και προκειμένου να αντισταθμίσει τη προσχώρησή του στην ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, βέβαιο ήταν ότι θα υπήρχε απόπειρα ενισχύσεως της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα που προκύπτει έχει κάποια στοιχεία ανορθολογικά, σαφώς. Η Ελλάς υπό καθεστώς σιδηράς ευρωπαϊκής πειθαρχίας, δίχως καμία δυνατότητα παρεκκλίσεως· η Αριστερά «στην εξουσία» να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις άλλες όψεις της ελληνικής πολιτικής ζωής. Εν ολίγοις, χάος και ασυναρτησία, αλλ’ αυτό είναι το περιβάλλον εις το οποίο ο κ. Τσίπρας κινείται –ως απεδείχθη– ανέτως.

Η συστημική αντιπολίτευση από την πλευρά της προβάλλει –και ορθώς– το κόστος της «προσαρμογής» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί της ουσίας προτιμά την εξέλιξη αυτή, εν σχέσει με τον «εφιάλτη» μιας εξόδου της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ. Εμπλέκεται παράλληλα με ενθουσιασμό στον αγώνα να εξουδετερώσει τον αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όποια έκφανση και εάν παίρνει αυτός. Με άλλα λόγια, ελληνικό πανηγύρι με περιορισμένη συμμετοχή ιθαγενών, που αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση από τους ισχυρούς εταίρους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή